31 Mayıs 2011 Salı

ABD Savunma Bakanlığı Açık Teknoloji Geliştirme Raporu Yayınladı

ABD Savunma Bakanlığı 2009 yılında açık kaynak kodlu yazılımların Savunma Bakanlığı Projeleri'nde kullanılabileceğine dair bir bilgi notu yayınlamıştı. Bilgi notu aslında Savunma Bakanlığı projelerinde açık kaynak kodlu yazılımların kullanılmasını önleyen 2003 yılında yayınlanmış olan bilgi notunu bir anlamada etkisiz kılmıştı.. 2003 yılında yayınlanan bilgi notu açık kaynak kodlu yazılımların kullanımının Savunma Bakanlığı genelgelerine aykırı olduğunu belirtmişti. 2009'da ise bunun tersi benimsenmişti. 2011'de bir rapor ile ABD Savunma Bakanlığı deneyimlerini paylaşıyor.

30 Mayıs 2011 Pazartesi

UNIX ve MBR Partitions

MBR – Master Boot Record baş harflerinden oluşur. Bir çok PC kullanıcısı için ana açılış kaydı olarak bilinir. MBR tek işlevinin de sadece sistemin başlatılmasını sağlayan kodu barındıran küçük bir alandan ibaret olduğu düşünülür. BIOS'un bu bölümden açılış kodunu yükleyerek sonrada işlemci tarafından çalıştırılıp işletim sisteminin başlatılmasını sağlayan kodun barındırıldığı alan olarak da tanımlanır. Ancak UNIX (BSD) tarafından bakıldığında bu kadar ile sınırlı değildir. MBR aynı zamanda MBR partitions yani MBR bölümleri olarak da tanımlayabileceğimiz disk bölümleri tablosunun da barındırdığı alandır.

26 Mayıs 2011 Perşembe

Slackhathon 2011

OpenBSD geliştiricileri ve kullanıclarını bir araya getiren OpenBSD özel bir konferans olan Slackhathaon 2011 bu yıl 6 Ağustos'ta Stockholm Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Stockholm, İsveçte gerçekleştirilecek.  Konferasın özelliği gereği kayıt ve giriş ücreti alınmıyor. BSD, OpenBSD, OpenSSH ve UNIX geliştirme konularında ilgi duyan herkes konferansa katılabiliyor.

BSDCAN 2011 Sunumları Yayınlandı

BSD  işletim sistemi ile ilgilişdfüzenli olarak gerçekleştirilen e 2004 yılından bugüne de her yıl düzenlenen BSDCan etkinliğinin 2011 ayağı 11-15 mayıs 2011 tarihleri arasında Ottawa Kanada'da gerçekleştirildi. 11-12 Mayıs tarihlerinde eğitim çalışmaları ile başlayan etkinlik 13-14 mayıs tarihlerinde ise teknik toplantılar ve konferens bölümü ile sona erdi.

25 Mayıs 2011 Çarşamba

pfSense 2 Cookbook Kitabı Duyuruldu

pfSense, FreeBSD tabanlı ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilen ağ trafiği için yönlendirme, kontrol ve güvenlik duvarı uygulamasıdır. Esnek yapısı nedeni farklı ölçeklerdeki bilgisayar ağları için gereksinim duyulan ağ trafiği yönlendirme ve kontrol uygulamaları kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu özelliği nedeni pfSense ev, ev-ofis, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden büyük kurumsal ve dağıtık ofislere sahip kuruluşlara kadar her ölçekteki ağ yapılandırmasında kullanılabilmektedir. pfSense geniş bir uygulama yelpazesine sahip olması ve etkili bir paket kontrol ve yönlendirme aracı olan pf kullanması bir çok sistem ve ağ yöneticsi için ilk bakışta yapılandırması zor bir sistem olarak algılanmaktadır. Özellikel de benzer ürünler ile karşılaştırıldığında pfSense kurulumu ve yapılandırması zor gibi gelebilir. Ama Packt Publishing bu işi kolaylaştıran bir kitap yayınladı: pfSense 2 Cookbook.

13 Mayıs 2011 Cuma

OpenBSD Kurulum(4.9)

OpenBSD kurmak için desteklenen donanıma sahipseniz, kurulum aşamasına geçmeden önce gereken hazırlıkları da yaptıysanız kuruluma başlayabilirsiniz. Bu yazıda OpenBSD Resmi CDROM seti ile veya yansılardan edinebileceğiniz OpenBSD 4.9 sürümüne ait olan install49.iso kullanarak x86 ve AMD64 platformlarındaki kurulum işlemine yer veriyorum. Kuruluma başlamadan önce verilerinizi yedekleyin. Bu yazıda anlatılanları uyguladığınızda sabit diskiniz formatlanacak ve OpenBSD kurulacaktır. Eğer OpenBSD kaldırmaya karar verirseniz yedeklerinizi kullanarak eski sisteminizi geri döndürebilirsiniz.

10 Mayıs 2011 Salı

Eylem Zamanı!

Geçtiğimiz günlerde internetteki zararlı içerikten kullanıcıları korumak adına yapılan internet içeriğinin filtrelenmesi ile ilgili yönetmelik yayınlanmıştı. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin yaratacağı sakıncalara dikkat çekmek ve tepki göstermek için 15 Mayıs 2011'de bir çok kent yürüş düzenleniyor. Organizasyon ile ilgili bilgiler Mustafa Akgül'den gelen bir e-posta mesajı ile duyuruldu.


9 Mayıs 2011 Pazartesi

OpenBSD Kurulumuna Hazırlık

OpenBSD sorunsuz olarak kurabilmeniz için öncelikle sistemi ne amaçla kullanacağınıza karar vermeniz gereklidir. Bunun yanında kullanacağınız donanımın OpenBSD tarafından desteklenmesi de aynı derecede önemlidir. Yapılacak kurulumda sunucu, masaüstü veya ağ trafiğini kontrol etmek gibi farklı amaçlar farklı yapılandırma ve uygulamaları gerektirecektir. Kurulum öncesinde buna karar vermeniz kurulumun süresini kısaltacağı gibi aynı zamanda sistem gereksinimi ile donanım seçiminden kaynaklanabilecek sorunları ortadan kaldıracaktır. Bir çok kullanıcının OpenBSD kurup kısa süre sonra da kaldırmasının asıl nedeni eksik bilgi veya doğrudan deneme yanılma ile yaparım düşünceleriyle başladıkları kurulumlardır. OpenBSD kurulumu aslında ne yapacağınızı bildiğinizde son derece basittir. Güncel ve OpenBSD desteklenen bir donanım ile kurulum on dakikadan daha uzun sürmeyecektir. OpenBSD kurmadan önce her BSD sistemde olduğu gibi kurulum notlarını başlamadan önce okumanız gereklidir. Bu notlar hem internet kaynaklarında hem de OpenBSD CD setlerinde yer alır.

2 Mayıs 2011 Pazartesi

OpenBSD Nedir?

OpenBSD, BSD işletim sistemi ailesinin en iyi bilinen üyelerinden birisidir. OpenBSD denildiğinde ilk olarak akla gelen güvenlik olmaktadır. Ancak OpenBSD güvenlik konusundaki ünü yanında günümüzde alıştığımız ve en başından var olduğunu ve bugüne dek süre geldiğini sandığımız bir çok uygulamanın da asıl kaynağıdır. Bunlar, geliştirme sürecine svn/cvs üzerinden açık erişim, herkesin erişebildiği ve yine arşivlerin herkes tarafından okunabilen e-posta listeleri gibi bugün için olmazsa olmaz olarak değerlendirilen bir çok uygulama OpenBSD geliştiricileri tarafından ilk olarak uygulamaya konulmuştur.

BSDinstall

FreeBSD kurulum ve yapılandırma uygulaması olan sysinstall(8) yerine PC-BSD kurulum uygulaması olan PC-Sysinstall kullanılması benimsenmişti. Ancak PC-Sysinstall yeterli olmadığı ileri sürülmüş ve eleştirilmişti. Daha sonra metin tabanlı bir kurulum uygulaması olan bsdinstall projesi geliştirilmişti. Bsdinstall ile PC-Sysinstall'ın birleştirilmesi yeni bir kurulum uygulaması olarak FreeBSD 9.0 ile kullanılmaya başlanmasına karar verilmişti. Nathan Whitehorn tarafından geliştirilen ve metin tabanlı bir arayüz ile gelen bsdinstall, PC-BSD ekibinin hazırladığı kurulum uygulamasını arka planda kullanıyor. Bsdinstall resmen kurulum uygulaması olsa da, henüz FreeBSD-9.0 snapshot CD/DVD yer almadığı için Nathan Whitehorn kişisel alanında yer alan FreeBSD-current bir diğer deyişle FreeBSD 9.0 kullanarak hazırladığı bsdinstall test sürümlerini incelemek kullanabilirsiniz.