19 Kasım 2010 Cuma

pc-sysinstall, FreeBSD Temel Sisteminde (HEAD)

FreeBSD kurulumu için sysinstall(8) neredeyse on yıldan daha uzun zamandır kullanılmaktadır. sysinstall(8) sadece kurulum değil aynı zamanda bazı temel yapılandırma işlemleri de gerçekleştirmektedir. Tasarlanmasının ve temel sistemin bileşeni olarak kullanılmaya başladığından bu yana bu iki görevi başarıyla gerçekleştirmektedir. Öte yandan sunduğu kurulum seçenekleri sınırlı olduğu için ZFS, UFS+SUJ, gpart ve geli gibi gelişmiş kurulum seçeneklerini sysinstall(8) ile kullanmak olanaklı değildir.

PC-BSD 8.0 sürümünden bu yana PC-BSD kurulumu pc-sysinstall ile gerçekleştirilmektedir. PC-BSD 9.0 sürümü için pc-sysinstall yeniden yazılmıştır. PC-BSD kurulum uygulaması gelecek FreeBSD sürümlerinde sysinstall(8) yerine kullanılacak. Bugün için FreeBSD HEAD üzerinde sysinstall(8) yerini almıştır.

Yeni kurulum uygulaması halen geliştirilme aşamasında olduğu için üç farklı yoldan incelenebilir. Birincisi PC-BSD 9.0 snapshot veya önceki sürümü olan PC-BSD 8.1 üzerinde incelenebilir. Diğer yöntem ise PC-BSD sitesindeki geliştirme sürümüne trac üzerinden erişip dosyaları indirip incelemek olacaktır. Son yöntem ise FreeBSD veya PC-BSD sisteminizde aşağıdaki komutları çalıştırarak kurup kullanmaya başlayabilirsiniz.

setenv CVSROOT :pserver:anoncvs@anoncvs.fr.FreeBSD.org/home/ncvs
touch /root/.cvspass
cvs login (anoncvs erişimi için şifre olarak password yazmanız yeterlidir.)
cvs checkout –A –P usr.sbin/pc-sysinstall
cd usr.sbin/pc-sysinstall
rm Makefile.inc
make
mkdir –p /usr/share/pc-sysinstall/backend
mkdir /usr/share/pc-sysinstall/backend-partmanager
mkdir /usr/share/pc-sysinstall/backend-query
mkdir –p /usr/share/pc-sysinstall/conf/license
mkdir /usr/share/pc-sysinstall/doc
mkdir /usr/share/examples/pc-sysinstall
make install

Eğer PC-BSD 8.x kullanıyorsanız kurulum uygulaması /usr/PCBSD/pc-sysinstall dizininde yer alıyor. Yukarıdaki komutlar yeni kurulum uygulamasını /usr/share/pc-sysinstall dizinine kuracaktır. Uygulamayı kullanmaya başlamadan önce /usr/share/examples/pc-sysinstall/README dosyasına bakarsanız tüm kurulum seçenekleri hakkında ayrıntılı bilgi edilebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder