21 Şubat 2011 Pazartesi

BsdInstall ve PC-SYSINTALL Projeleri Birleşti

FreeBSD standart kurulum uygulaması olan sysinstall(8) kılavuz sayfasını okuduğunuzda yazılımın ömrünün sonuna geldiğini belirten bir cümle okursunuz. sysinstall(8) teknik olarak halen FreeBSD kurulumu için standart uygulamadır. Ancak bir süredir yeni bir kurulum uygulaması geliştirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütülüyordu. Bu çalışmaların bazıları Google Summer Of Code kapsamında geliştirilirken bazıları da FreeBSD geliştiricilerinin kişisel çabaları ile yürütülüyordu. Bu birbirinden bağımsız olarak yürütülen çalışmaların bir çoğunun geliştirilmesi resmen sona ermiş durumda iken iki önemli proje birleşerek FreeBSD-9.0 kullanılması planlanan yeni kurulum uygulamasının geliştirilmesini sağlayacak.

FreeBSD için yeni bir kurulum uygulması olarak daha önce PC-BSD kurulum uygulaması olan pc-sysinstall kullanılacağı duyurulmuştu. pc-sysinstall geri planında çalışan temel sistemde var olan araçların kullanıldığı bir arkaplan uygulaması ile kullanıcının bir grafik arayüzden oluşan pc-sysinstall kullanılması planlanmıştı. Bu uygulamanın kullanılabilmesi için kullanıcı arayüzünün yeniden yazılması zorunluluğu ortaya çıkmıştı.


Grafik arayüz kullanımının sistemlere uzak veya yerel olarak erişimin bir çok farklı arayüz/donanım üzerinden yapılması nedeni ile grafik arayüzlerin kullanılması teknik olarak zor olması nedeni ile yeni uygulamanın kullanbilirliği konusunda bazı soru iaşretlerini ortaya çıkarmıştı. Benzer projeler olan finstall ve yafi-yet another freebsd install projeleri grafik arayüz üzerinden kurulum yapılması için geliştirilmiş olsa da yukarıdaki nedenden ötürü FreeBSD temel sisteminde yerini alamamıştı. pc-sysinstall projesinin FreeBSD-CURRENT yerini almasının ardından grafik arabirim yerine metin tabanlı bir kurulum uygulaması olan txt-install projesi de başlatılmıştı. txt-install projesi ise ilk çalışmalarının ardından durmuştu. Bir diğer proje olan BSDinstall ise bu dönemde duyurulmuş ve FreeBSD temel sisteminde yer alan araçların kullanıldığı yeni metin tabanlı kurulum uygulması olarak geliştirilmeye başlanmıştı. Bu iki farklı proje geliştiricileri aldıkları ortak bir karar ile iki projenin birleştirilierek FreeBSD 9.0'da sysinstall(8) yerini alacak olan kurulum uygulamasını geliştireceklerini duyurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder