25 Mayıs 2011 Çarşamba

pfSense 2 Cookbook Kitabı Duyuruldu

pfSense, FreeBSD tabanlı ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilen ağ trafiği için yönlendirme, kontrol ve güvenlik duvarı uygulamasıdır. Esnek yapısı nedeni farklı ölçeklerdeki bilgisayar ağları için gereksinim duyulan ağ trafiği yönlendirme ve kontrol uygulamaları kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu özelliği nedeni pfSense ev, ev-ofis, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden büyük kurumsal ve dağıtık ofislere sahip kuruluşlara kadar her ölçekteki ağ yapılandırmasında kullanılabilmektedir. pfSense geniş bir uygulama yelpazesine sahip olması ve etkili bir paket kontrol ve yönlendirme aracı olan pf kullanması bir çok sistem ve ağ yöneticsi için ilk bakışta yapılandırması zor bir sistem olarak algılanmaktadır. Özellikel de benzer ürünler ile karşılaştırıldığında pfSense kurulumu ve yapılandırması zor gibi gelebilir. Ama Packt Publishing bu işi kolaylaştıran bir kitap yayınladı: pfSense 2 Cookbook.



pfSense 2.0 Cookbook, internettki bir çok sitede veya kaynakta bulabileceğiniz farklı ve dağınık bilgileri bir araya toplayan bir kitap değildir. Tersine olarak pfSense kurulum aşamasından başlayarak tüm yönlkeri ile ele alan bir kitaptır. Kitap pfSesnse yeni yayınlanan 2.0 sürümünü de kapsamaktadır. Kitap içeriği ekran görüntüleri ile desteklenen ve en basit firewall kurallarının tanımlanmasından en karmaşık WAN çözümlerine dek geniş bir yelpazede pfSense ile yapılabilecek olan tüm uygulama ve çözümleri kapsamaktadır. Konular kendi içerisinde bağımsız olarak ele alınmış olmakla birlikte kitapta yer verilen diğer konulara ve çözümlere de bağlantılı olarak anlatılmaktadır. Böylelikle okuyucu gerektiğinde farklı çözümleri de birlikte kullanabilerek gereksinim duyduğu yapılandırmayı nasıl uygulayabileceğini görebilmektedir. 

pfSense 2.0 Cookbook, kitabının ilk üç bölümünde sıfırdan başlayarak  basit bir firewall kurulumu ele alınmaktadır. Sonraki bölümde VPN uygulaması ve ilgili servislerin yapılandırılması ele alınmış. Bu bölüm herhangi bir firewalll kurulumu sonrasında dikket edilmesi gereken kritik noktaları ele alıyor. İzleyen iki bölümde pfSense ileri düzey yapılandırma seçenekleri anlatılıyor. Bu konular özellikel ağ yöneticilerine yönelik olarak hazırlanmış. 7. Bölüm'de pfSense buulunan ve diğer sevislerden bağımsız olarak çalışan ek modüller anlatılıyor. Kitapta ayrıca pfSense yer alan sistemin işleyişini izlemek için kullanuılan araçlar ve kullanımı, pfSense ağ üzerinde nasıl ve nerede kullanacağını ile donanım gereksinimi ele alınıyor.

Kitap, basılı ve/veya pdf olarak Packt Publishing sitesinden alınabilir. Keyifli okumalar....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder