12 Mart 2012 Pazartesi

Türkiye'de Bilgisayarın 50 Yılı

Natioanal Geographic Türkiye Dergisi'nin Mart 2012 sayısının kapak konusu "Türkiyede Bilgisayarın 50 Yılı". Türkiye'ye bilgisayarın gelişinin üzerinden elli yıl geçmiş. İlk bilgisayar olan IBM 650'nin Karayolları Genel Müdürlüğü'nde kurulup çalıştırılmaya başladığı tarih 1960 Eylül ayının son günüdür. Türkiye'bnin bilgisayarşa olan ilişkisinin başlamasından bu günedek üzerinden 50 yıl geçti. 



Bu zaman diliminde KGM ilk olmak üzere bir çok kurum bilgisayar satın alıp kullanmaya başladı. bunlar arasında eski adı ile Devlet İstatistik Enstitüsü - DİE, İstanbul Teknik Üniversitesi- - İTÜ, Ortadoğu Teknik Üniversitesi - ODTÜ ilk bilgisayarları kullanan kurumlar oldu. Bu kurumları daha sonra bankalar ve diğer kamu kurumları izledi. IBM bilgisayarlar ile başlayan ilişkimiz sonraki yıllarda farklı markalar ve şirketler ile devam etti. Türkiye izleyen yıllarda BBS, modem ve internet ile tanıştı.

Bu sürecin içerisinde yaşanan olayları, önemli kilometre taşlarını National Geographic Türkiye dergisi sayfalarına taşımış. O günlerin tanıkları ile yapılan röportajlar ve resimler ile birlikte Türkiye'de bilgisayarın elli yıllık geçmişine ait keyifli bir yazı olmuş. Eski anılarını tazelemek isteyenler ile eskiyi merak edenlere öneririm.

Keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder