8 Mart 2012 Perşembe

BSD Magazine Mart 2012 Duyuruldu

BSD Magazine Mart 2012 sayısı geçtiğimiz günlerde duyuruldu. Mart 2012 sayısının kapak konusu Rob Somerville tarafından hazırlanmakta olan güvenlik konulu yazı dizisinin son bölümünden esinlenerek hazırlanmış. FreeBSD tabanlı iki yeni BSD işletim sistemi olan GhostBSD ve MaheshaBSD incelemeleri ve BSDA sınavına hazırlık, DragonflyBSD ile yüksek performanslı kümleme ile kaynak kodu olmayan yazılımların hatalarının ayıklanmasında kullan ılan araçların yer aldığı yazılar bu sayıdaki konulardan bazıları.

Mart 2012 Sayısının tam içeriği ise şöyle:

MaheshaBSD 2.0, Juraj Sipos

FreeBSD tabanlı olarak hazırlanıp çalışan CD olarak dağıtılan Mahesha BSD BSD Magazine Mayıs 2010 sayısında ilk sürümü olan 1.0 incelemesi ile dergiye konuk olmuştu. Yeni sürümü olan 2.0 ile Hint kökenli kullanıcılar düşünülerek hazırlanan işletim sisteminin yeni sürümü incelemeye alınıyor.

GhostBSD Kısaca Tanıyalım, Nahuel Sanchez

FreeBSD üzerinde Gnome masaüstü kullanılırsa, port ve pakety yönetim araçları için grafik arayüz ile birlikte gelen GhostBSD tanıtan bir yazı. GhostBSD, çalışan CD üzerinden kurulup kullanılabiliyor. Kurulumu için yapmanız gereken sadece kurulum uygulamasını çalıştırıp işi bitirmesini beklemek.

BSDA Sertifika Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?, Dru Lavigne

BSDA sınavına girmek isteyenler için sınava nasıl hazırlanmanız gerektiği, sınav ekibi tarafından anlatılıyor. Sınava girecek olanlar için eşsiz bir kaynak.

gdb(1) ve truss kullanarak Hata Ayıklama, Carlos Antonio Neira

Hata ayıklamak söz konusu olduğu zaman elinizdeki programın kaynak kodunun bulunması büyük kolaylık sağlar. Ancak tersi durumlarda ise işlem çok zorlaşır. FreeBSD, OpenBSD ve NetBSD çekirdek hata mesajlarını izlememizi sağlayan ktrace aracını sunarlar. Bunun yanında FreeBSD ile kullanabileceğiniz truss(1) ve ek olarak da gdb(1) işinizi çok kolaylaştırır.

PostgreSQL: MVCC ve Vacuum, Luca Ferrari

Geçen ayki yazıda postgreSQL veri tabanının kurulumunu ve yapılandırması ele alınmıştı. Bu yazıda ise veri tabanının yedeklenmesi, bakım işlemlerinde kullanılan vacuum ve PostgreSQL'de MVCC kullanımı konuları ele alınıyor. veritabanı sunucularınız varsa bu yazıyı mutlaka okuyun.

DragonflyBSD ile Beowulf Clusters, Toby Richards

Kümeleme çözümleri denildiğinde yüksek erişilebilirlik (High Availability) ve yüksek performans (high performance computing) çözümleri akla gelir. İlkinde kümedeki sistemlerden birisi devre dışı kaldığında diğer sistemler yerini doldudurken ikincisinde bir çok sistemin eş zamanlı ve birlikte çalışması ile normal bir sitemin performansının kat kat fazlası elde edilir. Beowulf kümeleri, tüketici sınıfı sistemler kullanılarak hazırlanan kümeleme çözümlerine verilen isimdir. Beowulf adı ise MS 700 ile 1000 yılları arasında yazılmış olan aynı isimli bir şiirden alıntıdır. Beowulf kümeleri ilk olarak NASA ile üniversiteler arasında ortak yürütülen çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. DragonflyBSD'nin geliştirilme amacı yüksek performanslı bir sistem elde etmek olarak tanımlandığı için beowulf kümesi içinde bundan daha iyi bir seçim olamaz.

NPPD; OpenBSD ile VPN PPTP Çözümü, Giovanni Bechis

Bir VPN çözümü kurmak durumunda iseniz bir çok araç kullanabilirsiniz. Ocak 2010'da OpenBSD kaynak koduna aktarılan nppd kullanarak PPTP ve L2TP VPN kurulumu yapabilirsiniz. Nppd halen geliştirme aşamasında olduğu için OpenBSD ile birlikte gelmemektedir. OpenBSD kaynak kodundan derleyerek kurup, yağılandırıp kullanabilirsiniz. Bu durumda halen VPN'de aranan bazı özellikleri kullanamayacak olsanız da temel bir VPN kurulumu yapabilirsiniz. PPTP/L2TP VPN ve PPPOE sunucusu olarak OpenBSD sisteminizi kullanmak için yapılması gereken tüm işlemler ayrıntılı olarak ele alınmış.

FreeBSD Sisteme Yetkisiz Erişim - 4, Rob Somerville

Rob Somerville, bir deneysel ağ üzerinde sistemlere erişimin nasıl sağlanabileceğini genelden özele doğru gidilerek yapılabileceğini ve ağ üzerinde bulunan en zayıf sistemin üzerinde çalışan servislere bağlı olarak nasıl bulanabileceğini gösteriyor. Sistem ve ağ yöneticilerinin mutlaka okuması gerekli.

Keyifli okumalar..

Kaynak: http://bsdmag.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder