8 Mart 2012 Perşembe

BSD Magazine Şubat 2012

BSD Magazine Şubat 2012 sayısının duyurulmasının üzerinden bir ay geçti. Duyuru mesajını posta kutumda okunmadan kalmış. Mart sayısının duyurulacağı şu günlerde Şubat sayısını okumadıysanız veya benim gibi gözden kaçırdıysanız, indirip okuyabilirsiniz. Şubat sayısının kapak konusu BSD Sertifikalarından birisi olan BSDA. Diğer konular ise PCBSD masaüstünü özelleştirmek, MidnightBSD paket yönetim aracı mport, OpenBSD üzerinde JAVA ve Netbeans, PostgreSQL veritabanı, kurumsal sistemlerde yük dengeleme, veri sınıflandırma politikası ve FreeBSD sisteme yetkisiz erişim konusunun üçüncü bölümü ilk olarak göze çarpanlar.

Şubat 2012 Sayısının tam içeriği ise şöyle:

PC-BSD 9.0 Masaüsütünü Özelleştirmek, Kris Moore
 
PC-BSD 9.0 ile birlikte kullanılmaya başlanılan pc-metapkgmanager ve grafik arayüzünü kullanarak PC-BSD üzerinde KDE'den farklı masaüstü ortamları ve pencere yöneticilerini kurup kullanabilirsiniz. Kris Moore bunu nasıl yapabileceğinizi örnekleri ile anlatıyor.

mport: MidnightBSD Paket Yönetim Araçları, Lucas Host 
 
MidnightBSD, FreeBSD ve OpenBSD olduğu gibi paket yönetimi için ports kullanır. MidnightBSD, FreeBSD ve OpenBSD olduğu gibi ports sistemini sisteme özgü olan mports araçları ile yönetir. MidnightBSD projesinin kurucusu Lucas Host mports nasıl işlediğini, kullanıldığını ve gelecek sürümler için planlarını anlatıyor..

Neden BSDA Sertifikası Alınmalıdır?, Dru Lavigne

IT sertifikalarının gerekli olup olmadığı sıklıkla tartışılır. Dru Lavigne sertifika sınavları hakkında bgilgi verip neden sınavlara girip sertifika edinmeniz gerektiği konusunda bilggi veriyor.

Komut Satırından Neler Yapılamaz?, Sander Reiche

Komut satırı grafik arayüzler üzerinden çalışmaya alışmış insanlara kullanışsız gelir. 80x24 çalışmaktan zevk alan insanlar ise bunun keyifini görsel olarak çalışmayı seven insanlara açıklamakta zorluk çekerler. Yazar komut satırı üzerinden günlük işlerinizi nasıl yapabileceğinizi, sosyal ağlardan müzik dinlemeye kadar geniş bir yelpazede neler yapabileceğinizi anlatıyor.

PostgreSQl: Kurulumdan İşletmenliğe, Luca Ferrari

"Bulabileceğiniz en iyi ORDBMS - nesne yönelimli ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir" Bu cümle postgresql veritabanını tanımlayabilecek en iyi cümledir. Yazar porstgresql veritabanını kurulumundan başlayarak temel işlemler olan kullanıcı ekleme, yedekleme vb işlemleri örnekler ile anlatılıyor. Temel düzeyde SQL ve PORTS bilgisi işinizi kolaylaştırır.

OpenBSD Üzerinde SUN JAVA ve Netbeans, Guillaume Duale

OpenBSD 5.0 masaüsütü olarak kullanıyorsanız SUN JAVA ve Netbeans kurup JAVA ile program yazabilirsiniz. Yazar OpenBSD 5.0 üzerinde SUN JAVA ve Netbeans kurulumu adım adım ele alıyor.

Veri Sınıflandırma Politikası, Toby Richards

Kurumsal bilişim altyapılarının en zayıf halkası insandır. Bu zayıf halka özel bilgilerin yetkisiz kişilerin eline geçmesinde büyük bir paya sahiptir. Yazar bilgi güvenliği politikasının kurumsal sistemlerde kullanıclara nasıl ve hangi düzeyde yansıtılacağını açıklıyor. Mutlaka okunması gerekene bir yazı.

Kurumsal Sistemlerde Yük Dengeleme ve Sürekli Erişilebilirlik, Richard Batka

Kurumsal sistemlerin erişilebilirliğinin sürekli olarak sağlanabilmesi için yük dengeleme başvurulan bir yöntemdir. Yük dengeleme için OpenBSD üzerinde pf, pfsync ve rsync rahatlıkla kullanılabilir. OpenBSD kullanarak barındırma ve ağ erişimi hizmetlerini sunuyorsanız bu yazı sizin için.


Kaynak: http://bsdmag.org/< FreeBSD Sisteme Yetkisiz Erişim - 3, Rob Somerville

Önceki iki sayıda yayınlanan sistem güvenliği konulu yazı dizisinin bu bölümünde açık kaynak kodlu güvenlik yazılımları kullanılarak sistemlerdeki zayıflıkların bulunması, sistemlerin güvenli hale getirilmesi örnekleri ile ele alınıyor.

Kayıplarımız, Sander Reichie

Bilgisayar teknolojisinin gelişiminde kilometretaşı olarak değerlendirilen bir çok gelişmenin yaratıcıları geçtiğimiz yıl aramızdan ayrıldı. Bu insanların kaybını sadece onları tanıyanların acı haberi vermesi ile öğrendik. Medyada parlamayan, sessizce işini yaparak yaşamlarımızı değiştiren bu insanları saygıyla yeniden anıyoruz.

Keyifli okumalar...

Kaynak: http://bsdmag.org/

2 yorum:

  1. Bende diyorum Gökşın hoca Şubat ayını atladı ama ufak bir aksaklık olmuş meğersem, yinede düşünüp yayınladığınız için teşekkürler, elinize emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  2. Bir şey değil, ilgilendiğiniz için teşekkürler. Süreklilik esastır. :)

    YanıtlaSil