7 Nisan 2011 Perşembe

Portable C Compiler 1.0 Duyuruldu

BSDFund tarafından desteklenen Anders Magnusson ve bir çok gönüllünün katkısı ile üzerinde çalışılan Portable C Compiler-PCC 1.0 sürümü Nisan ayının ilk günü duyuruldu. İlk bakışta 1 Nisan şakası gibi görünebilir ama değil. Portable C Compiler ilk UNIX sistemlerde standart C derleyicisi olarak kullanılmış ancak daha sonra yerini diğer C derleyicilerine bırakmıştır. İlerleyen zaman içerisinde BSD lisansı ile dağıtılan ve geliştirilen Portable C Compiler ilk sürümü Stephen C. Johnson tarafından 1970'lerde geliştirilen C derleyicisi esas alınarak geliştirilmiştir. Bugünkü 1.0 sürümü her ne kadar başlatan sona yeniden yazılmış olsa da ilk günlerindeki yapısını ve özelliklerini halen koruyor.

PCC geliştirme süreci yeni olmamakla birlikte üzerinde yapılan çalışmalar oldukça eskiye gidiyor. İlk olarak 14 Eylül 2007 tarihinde PCC NetBSD standart C derleyicisi olarak dahil edilmişti. Daha sonra OpenBSD PCC kendi yapısına dahil etmişti. PCC projesinin temel hedefleri arasında C99 uyumlu bir derleyici geliştirilmesi esas alınıyor. Bunun yanında proje halen C++ destekleyecek şekilde geliştirilmeye devam ediyor. Geliştiricilerin çabaları ile AMD64 da dahil olmak üzere bir çok farklı platformu destekliyor. PCC, BSD lisansı ile geliştirilip dağıtılıyor.

PCC Tarihçesi

PCC ilk olarak UNIX Version 7-UNIX Sürüm 7 kullanılmıştır. Önceki sürümlerde kullanılan Dennis Ritchie tarafından geliştirilmiş olan C derleyicisi DMR yerini almıştır. Bunu izleyen Sytem V-Sistem 5 ve BSD 4.x sürümlerinde de kullanılmıştır. 1975-1984 yılları arasındaki dönemde PCC esas alan bir çok ticari C derleyicis geliştirilmiş ve PCC aktif olarak geliştirilmeye devam etmiştir. 1994 yılında yayınlana BSD UNIX 4.4 sürümü PCC kullanıdlığı son sürüm olmuştur. Daha sonra ise yerine GNU C Compiler -GNU C Derleyicisi kullanılmıştır. PCC yerini GCC almasına rağman PCC uzun süre C derleyicilerinin geliştirilmesinde esas alınmıştır. PCC başarısının altında yatan temel neden PCC yapısının son derece basit, platform bağımsız oluşu ile yapısında yer alan hata ayıklama araçları olması gösterilir.


http://pcc.ludd.ltu.se/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder