11 Eylül 2012 Salı

BSD Magazine Eylül 2012 Sayısı Yayınlandı.

BSD Magazine Eylül 2012 sayısı yayınlandı. Bu sayının kapak konusu olarak PC-BSD 9.1'deki Yenilikler belirlenmiş. Nmap, PC-BSD 9.1'de yenilikler, PC-BSD 9.1 jail yönetim aracı Warden ile jail içerisinde OwnCloud kurulumu ve yapılandırulması, PC-BSD'nin sunucu sürümü olan TruOS üzerinde komut satırından Warden kullanılarak Jail içerisinde OwnCloud kurulumu ve yapılandırılması, UNIX sistemlerde Inter Process Communication - IPC ve pipe ile birlikte kullanımı, FreeBSD üzerinde Apache SOLr ile kurumsal uygulamalar, PostgreSQL yazı dizisinin ikinci bölümü, FreeBSD sistemlerde MAC ve TrustedBSD ile güvenlik yazısı bu sayının içeriğini oluşturuyor.

Eylül 2012 Sayısının tam içeriği ise şöyle:

Nmap: Ağ için İsviçre Ordu Çakısı, Giovanni Bechis

Nmap ile ağda bulunan sistemlerde çalışan servisler, kapalı, açık ve filtrelenmiş olan portların belirlenmesi, uzak sistemin işletim sisteminin belirlnemsi vb işlemlerin nasıl gerçekleştirildiğibasit işlemler ile anlatılıyor. Nmap grafik arayüzü olan Zenmap hakkındada yaza bilgi veriyor. Örnekler OpenBSD 5.1 üzerinde Nmap 6.0 kulanılarak hazırlanmış. Örnekler diğer BSD işletim sistemlerini kullanan kullanıcılar içinde nmap 6.01 ile kolaylıkla yapılabilir. Temel düzeyde TCP/IP bilgisiörneklerin anlaşılmasında yararlı olacaktır.

PC-BSD 9.1'deki Yenilikler, Dru Lavigne

PC-BSD'nin 9.1 sürümü Eylül 2012'de resmen duyurulacak. PC-BSD gelecek sürümü ile kurulum, yapılandırma ve yönetim alanlarında bazı iyileştirmeler yapılmış. Bunlar arasında PC-BSD'nin kndisine özgü ağ yönetim uygulaması, disk bölümleme ve diğer kurulum seçenekleriilk göze çarpanlar. RC1 sürümünde bunları kullanabiliyor olsak da halen üzerinde çalışılması gerekiyor. Dru Lavigne bu yeni özellikler ile iyileştirmeler hakkında bilgi veriyor. PC-BSD 9.1 merak edenler varsa RC1 sürümünü deneyebilirler.

Warden ile OwnCloud, Kris Moore

PC-BSD jail yönetim uygulaması olan Warden ile PC-BSD üüzerinde kuracağınız jail içerisinde OwnCloud kurup çalıştırabilirsiniz. Bu işlem PC-BSD üzerinde Warden grafik arayüzü ile ve de PC-BSD'nin sunucu sürümü olan TruOS üzerinde komut satırısı ile yine Warden kullanılarak gerçekleştiriliyor. OwnCloud kurup çalıştırmak istiyorsanız örnekleri esas alarak kedi OwnCloud uygulamanızı kolaylıkla hayata geçirebilirsiniz.

Boru/PIPE ile IPC, Paul McMath

PIPE/Boru aracı UNIX'in 3. sürümünde kullanılmaya başilanmıştır. (1973) Her ne kadar süreçler arasında iletişim kurmak için farklı yöntemler ve araçlar bulunsada bu gün halen en yaygın kullanılan yöntem olmaya devam etmektedir. Bir pipe nasıl oluşturulur, süreçler bunu nasıl kullanır ve dosya belirteçleri ile fstat(1) birlikte kullanılmasına ilişkin bilgi edinebileceğiniz öğretici bir yazı.

FreeBSD ve Apache Solr İle Kurumsal Arama Motoru, Rob Somerville

Kurumsal kullanıcılar için kurumun işleyişi veya iş modeli açısından önemli olan bilgilerin bazen farklı platformlarda paylaşılması veya erişiliebilir olması gereklidir. Ancak bu verinin tutulduğu sistemlerden verinin paylaşılabilmesi her zaman için kolay değildir. Rob Somerville, FreeBSD üzerinde Apache Solr, Tike ve Nutch kullanarak kurumsal bilgilerin gereke kurum içi gerek kurum dışı platformlarda erişilebilir olmasını sağlayan bir sunucu uygulaması kurulumunu adım adım anlatıyor.

PostgreSQL'de Tablolara Veri Paylaştırma, Luca Ferrari

Geçtiğimiz sayıda PostgreSQL veri tabanı sunucusu üzerinde barındıırlan verinin index tablosu ile bilgi olarak farklı fiziksel donanımlar üzerindeki PostgreSQL sunucu uygulamasına aktarılması ele alınmıştı. Bu bölümde ise söz konusu yapılandırma üzerinde PostgreSQL yapılandırılması ve çalıştırılması ele alınıyor.

FreeBSD'i Güvenli Kılmak, Michel Shirk

TrustedBSD projesi, BSD işletim sistemlerinde güvenliği arttırmak için başlatılmış ve daha sonra FreeBSD'e dahil edilmiştir. Mandatory Access Control - MAC de FreeBSD hazır olarak gelmektedir. MAC ve TrustedBSD uygun şekilde yapılandırılarak, FreeBSD daha güvenli kılınabilir. Yazar TrustedBSD ve MAC yapılandırmasını örnekler üzerinde ayrıntılı olarak ele alıyor.

Jeroen van Nieuwenhuizen Röportajı, BSD Magazine Ekibi

BSD Magazine ekibi, EuroBSDcon düzenleme komitesi üyesi olan Jeroen van Nieuwehuzien ile bir röportaj yapmış. Röportajda Jeroen van Nieuwenhuizen ile yeni kurulan EuroBSDcon Vakfı, vakıftaki rölü ve vakıfın amaçları konusunda görüşülmüş.

Keyifli okumalar.

Kaynak: http://bsdmag.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder