8 Ağustos 2012 Çarşamba

BSD Magazine Ağustos 2012 Sayısı Yayınlandı

BSD Magazine Ağustos 2012 sayısı yayınlandı. Bu sayının kapak konusu olarak FreeBSD'de ZFS Dosya Sistemine İnce Ayar belirlenmiş. MaheshaBSD Sunucu Sürümü ile web/ftp sunucusu kurtulumu ve yönetimi, ZFS dosya sisteminin FreeBSD üzerinde kurulumu sonra yapılması gerekne yapılandırma işlemleri, MPD5 ile FreeBSD üzerinde VPN kurulumu ve yapılandırılması, PostgreSQL veritabanı sunucunda barındırılan verinin farklı tablolara nasıl paylaştırılacağı, DNS sunucuları ile istemciler arasındaki iletişimin güvenli kılınması konuları bu sayının içeriğini oluşturuyor.

Ağustos 2012 Sayısının tam içeriği ise şöyle:

MaheshaBSD Sunucu Sürümü, Juraj Sipos

MahesahBSD özelleştirilmiş bir FreeBSD işletim sistemidir. BSD Magazine 2012 Mart sayısında MahesahaBSD'i yer verilmiş ve tanıtılmıştı. Geliştiricisi olan Juraj Sipos KOBİ ve ev kullanıcılarının ftp, web ve dosya paylaşımı vb gereksinimlerini karşılmak için geliştirdiği Mahesha BSD Sunucu sürümü üzerinde sistem ile hazır gelen araçların kullanılarak bit ftp/www sunucusu kurulumu ve yönetimini ayrıntılı olarak açıklıyor.

FreeBSD'de ZFS Dosya Sistemine İnce Ayar, Martin Matuska

FreeBSD ZFS ekibinde yer alan ve FreeBSD geliştiricilerincen olan Martin Matsuka, FreeBSD 7.0 ile kullanılmaya başlanan ZFS dosya sistemine sistem özellikleri ve gereksinimlere göre nasıl ince ayar yapılabileceğine dair bilgiler veriyor. FreeBSD 8.3-RELEASE ve FreeBSD 9.0-RELEASE itibaren ZFS Version 28 kullanılmakta olduğu için yazı da bu sürüm esas alınmış. ZFS dosya sisteminine özgü araçlar ile FreeBSD sysctl(8) birlikte kullanarak ZFS dosya sistemini verilen örnekleri kullanarak kendi gereksinmelerinize göre yapılandırabilirsiniz.

MPD5 ile FreeBSD ÜZerinde VPN Sunucusu Kurulumu ve Yapılandırılması, Antonio Francesco Gentile

MPD5, VPN sunucu yazılımıdır. FreeBSD portlarında bulunmaktadır. FreeBSD işletim sistemini ve MPD5'i kullanarak yeral ağdaki kaynaklara, ağ dışından bilgisayarların erişim yetkisi vermek, ağ dışındaki sistemlerin de ağ içerisindeymiş gibi çalışmasını sağlar. Örnek ağ ve uygulama FreeBSD 8.2-RELEASE üzerinde gerçekleştirilmiş. Yapılandırma FreeBSD 9.0 içinde kullanılabilir.  

PostgreSQL'de Tablolara Veri Paylaştırma, Luca Ferrari

Geçitiğimiz sayılarda PostgreSQL veri tabanı sunucu ile çeşitli uygulamalar geliştirilmesinden yapılandırılmasına kadar çeşitli konuları ele alan yazar bu yazısında büyük miktardaki veriyi PostgreSQL veri tabanı sunucusu üzerinde data partitioning - veri bölümleme adı verilen teknik ile farklı tablolara dağıtarak hem performans iyileştirmesi hem de depolamada optimizasyon yapılmasını sağlamaktadır.  

DNS İşlemlerini Güvenli Kılmak, Paul Ammann

Paul Ammann önceki sayılarda DNSSEC, DNS sunucularının, sunucular ile istemciler arasındaki iletişimin güvenli kılınması ve de sunucu tarafında alınması gereken güvenlik önlemlerini ele almıştı. Bu yazısında ise önceki yazılarında ele aldığı konuları örnekler ile uygulanmasını ve yapılandırılmasını gösteriyor.

Keyifli okumalar.

Kaynak: http://bsdmag.org/

1 yorum: