18 Temmuz 2012 Çarşamba

BSD Magazine Temmuz 2012 Sayısı Yayınlandı.

BSD Magazine Temmuz 2012 sayısı yayınlandı. Temmuz 2012 sayısı OpenBSD ve FreeBSD ağırlıklı içerik ile hazırlanmış. OpenBSD üzerinde Kerbereos kurulumu, yapılandırması kullanımı kapak konusu olarak seçilmiş. OpenBSD üzerinde IRedMail ile e-posta sunucusu hizmeti verilmesi, FreeBSD'e özel olan portmaster, freebsd-update, TurstedBSD ve MAC yazıları, DNSSEC üçüncü bölümü ile sunucularında FreeBSD kullanan, kişisel bilgilerinizi istemeyen ve saklmayan FreeBSD sunucular üzerinde çalışan yeni arama motoru duckdukgo kurucusu ile yapılan öportaj bu sayının içeriğini oluşturuyor. Bu ay dergi okuyucuları için de bir sürpriz var.

Temmuz 2012 Sayısının tam içeriği ise şöyle:


OpenBSD 5.1 ÜZerinde IRedMail ile E-posta Hizmeti, Zhang Huangbin

IRedMail geliştiricisi Zhang Huangbin IRedMail açık kaynak kodlu sürümünü kullanarak tam teşkküllü bir e-posta sunucu servisinin nasıl kurulacağını ayrıntılı olarak anlatıyor. IRedMail OpenBSD; FreeBSD, Debian, Red Hat Enterprise ile OpenSUSE ve Gentoo gibi bir çok Linux dağıtımınızda destekliyor. IRedMail kurulumu için sistemde BASH kurmanız gerekiyor. Buna ek olarak da Postfix, Tomcat, Apache, OpenLDP, mySQL veya PostgreSQL, Amavisd ile Roundcube kurulumuş olması da yapılandırmaya bağlı olarak gerekiyor.

freebsd-update ile Sisteme Yetkisiz Girişlerin Belirlenmesi, Michael W. Lucas

BSD topluluğunda çok iyi bilinen isimlerden birisi olan Michael W. Lucas, bir sistem yöneticisinin başını sık ağrıtan konulardan birisi olan sisteme yetkisiz kişilerin erişimini kontrol etmek için FreeBSD temel sistem araçlarından birisi olan freebsd-update(8) kullnarak sistem bütünlüğünün nasıl kontrol edileceğini örnek bir sistem üzerinde ele alıyor. Farklı araçlar kullnıyorsanız, yetkisiz bir kişinin sisteme erişimi durumunda bu araçlarında devre dışı kalacağını hatta değiştirileceğini düşünürsek bu yöntemin ne kadar basit ve etkili olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.



Nostach Press yayınladığı Michael W. Lucas tarafından yazılmış olan Absolute freeBSD 2nd Edition kitabını satın alrken kullanabilecekleri indirim kodu da dergi içerisinde yer alıyor.


Balonbalığın Köpek İle Terbiye Etmek, Antoine Jacoutot

Başlık garip gelebilir ama balon balığı OpenBSD logosundaki balık ve köpek'de Yunan Mitolojisi'ndeki Kerberos. Antoine Jacoutot, OpenBSD sistemlerde hazır bulunan Kerberos'u kullanarak farklı bilgisayarlarda çalışmka durumunda olan kişilerin sisteme tekrar tekrar giriş yapmak yerine bunu bir defa yaparka çalışmlarını ve kullanıcın ağ üzerindeki tüm sistemlerde tanınması ve yetkilendirilmesini sağlayan kerberos servisini nasıl yapılandıracağınız öernek bir yapılandırma üzerinde anlatıyor. YAntoinne Jacoutot yazısı Kerberos tüm yönleri ile ele alan bir yazı değil. Dolayısıyla da Kerberos nedir merek edenler aşağıdaki adreslerden konu hakkında bilgi alabilir.Kerberos hakkında yazılmış olan bir çok kitap bulunduğunu da ekleyelim.

http://www.ietf.org/rfc/rfc4120.txt
http://web.mit.edu/kerberos/
http://www.h5l.org/

portmaster ile Port Güncelleme, Edward Tan

FreeBSD'de yazılımlar ports üzerinden kurulur ve ports güncellendikçe yazılımlarda farklı araçlar ile kuruldukları sistemde güncellenir. Bu güncelleme işlemi için portmaster, portupgrade veya pkg_tools kullanabilirsiniz. portmaster ek bir bağğımlılık gerektirmediği ve FreeBSD temel sistemde yer alan bourne - kabuğu /bin/sh - kullandığı için kolaylıkla kurulup kullanabilen araçtır. portmaster ve pkg_tools ile portları nasıl güncelleyeceğiniz ele alınıyor. Yazıda örnek bir port güncellemesi ile portmaster işleyişi ayrıntılı olarak ele alınmış.

DNSSEC Bölüm 3: DNS Sunucu Ortamının Güvenliği, Paul Amman

DNS sunucuları internet ortamında bir çok tehlike ile karşı karşıya kalır. Bu tehlikeler, sistemin işleyişi işle bunlara bağlı olan diğer servislerin/sunucuların çalışmasını etkileyeceği için DNS sunucuları kritik öneme sahip olmaktadır. Bir DNS suncusunun güvenliğini sağlamak için üzerinde çalıştığı sistemin, kullanılan DNS yazılımının ve de yapılandırma dosyalarınıngüvenliğinin sağlanması zorunludur. Yazar bu konuları örnek bir sistemd üzerinde nasıl gerçekleştireceğinizi anlatıyor.

Genel Amaç Arama Motoru: DuckDuckGo, Deigo Montalvo & BSD Magazine Ekibi

DuckDuckGo, 2008 Eylül ayında Gabriel Weinberg tarafından kuruldu. İsmi fazla bilinmeyen ama PC-BSD tarafından standart olarak kullanılmaya başlanması ile bilinirliği arttı. Arama motorunun kurucusu Gabriel Weinberg ile DuckDuckGo hakkında yapılan kısa bir röportaj.

Keyifli okumalar.

Kaynak: http://www.bsdmag.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder