17 Nisan 2012 Salı

FreeBSD 8.3-RELEASE Terfi Edebilirsiniz


FreeBSD 8.X dalını kullanıyorsanız güncel kararlı sürüm FreeBSD 8.2-RELEASE-p6'dır. 8.2'i izleyen ve 8.X dalının gelecek kararlı sürümü ise 8.3-RELEASE'dir. Halen 8.3 sürümü, sürüm adayı 2 olarak FreeBSD sitesinde tanımlanmaktadır. Henüz 8.3-RELEASE kararlı sürüm olarak duyurulmamış olmakla birlikte iki olay 8.3-RELEASE hazır olduğunu gösterdi. Birincisi csup(1) ile 8.3-BETA terfi ettiğimden bu yana düzenli olarak yeni yamaları indirip deniyordum. 8.3-RC2 yamalarının olup olmadığını kontrol ederken sistemin 8.3-RELEASE güncellendi. Güncellemeyi kontrol ederken Colin Percival twitter hesabından Amazon AWS EC2 üzerinde 8.3-RELEASE 32bit sürümlerinin hazır olduğunu duyurdu. csup(1) ile sistemi güncellemeden iki gün ise freebsd-ports e-posta listesinde kararlı sürümün iso dosyalarının hazırlanmasından önce freebsd port ağacı üzerindeki “donma”nın kaldırıldığı duyurusu da yapılmıştı.


Halen 8.X dalına ait sistemlerden birisini kullanıyorsanız FreeBSD 8.[012]-RELEASE sistem(leri)nizi kaynak koddan derleyerek veya freebsd-update(8) kullanarak 8.3-RELEASE terfi edebilirsiniz.


Kaynak koddan derleyerek terfi etmek FreeBSD kaynak kodlarının /usr/src altında bulunması zorunludur. Derleme işlemi sonrasında çekirdeğin kurulması, yeni çekirdek ile sistemin tek kullanıcı kipinde başlatılıp ardından da işletim sisteminin kalanının kurulması ve yapılandırma dosyalarının doğru şekilde güncellenerek sisteminin güncellenmesinin tamamlanıp yeniden başlatılması gerekir. freebsd-update(8) bu işlemlerin hızlı ve kolay şekilde yapılmasını sağlar. freebsd-update(8) aracı sistemde kurulu olan bileşenleri güncellemek ve bir üst sürüme terfi etmek için geliştirilmiştir. Sistemin kaynak kodları bulunmuyor olsa da “binary” olarak yamaları ve güncellemeleri kurabilirsiniz.
FreeBSD 8.3-RELEASE terfi etmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
8.3-RELEASE terfi etmek için gerekli olan dosyaları bilgisayara indirin:

daemon# freebsd-update upgrade -r 8.3-RELEASE


İndirme işlemi sırasında sistem kaynak kodu kurulu ise güncellenmesi için gerekli olan yamalar indirilecektir. Bu yamalar tüm dağıtım bileşenlerinin – distribution sets – kurulu olması durumunda yaklaşık olarak 34000+ üzerindedir. Yamaların indirilmesinin ardından sistemin derlenmiş olan ve kaynak kodları barındıran tüm dosyaların - “binary ve source” - terfi edilebilmesi için gereken dosyalar indirilecektir. Bu dosyaların sayısı da kuruluma bağlı olarak 2000+ olabilmektedir. Yamalar ile dosyaların indirilmesinin ardından kurulacak olan dosyaların bir listesi ekrana gelecektir. Bu “uzun” liste hem derlenmiş hem de kaynak kod dosyalarından üzerinde değişiklik yapılan dosyaları göstermektedir. Sonuna kadar okumadan listeleme işlemini sonlandırmak ve çıkmak için “q” basabilirsiniz.

İndirilen dosyaların kurulması yani ilgili dizinlere kopyalanabilmesi için freebsd-update(8) aracını çalıştırın.

daemon# freebsd-update install


Bu işlem ilk olarak çekirdeği - kernel'i kuracaktır. Kurulum ardından sistemin yeni çekirdek ile başlatılıp işletim sisteminin geri kalan bileşenlerinin kurulması aşamasına geçilir. Sistemi yeniden başlatmak için:

daemon# shutdown -r now


komutunu verip ardından yeni çekirdek ile sistem başlayacaktır. Bu aşamada işletim sisteminin geri kalan bileşenlerinin kurulabilmesi için freebsd-update(8) aracı yeniden çalıştırılmalıdır.

daemon# /usr/sbin/freebsd-update install


Bu komutun ardından dosyalar ilgili dizinlerine kopyalanacaktır. Kopyalama işleminin ardından da yeni yapılandırma dosyaları yani yeni /etc ve ilgili diğer dizinler /var/tmp/temproot altında oluşturulacaktır. freebsd-update yapılandırma dosyalarınızın güncellenmesi işlemine başlar. Bu aşamada yapmanız gereken eski yapılandırma dosyalarınızdaki ayarlarınız ile yeni yapılandırma dosyalarına doğru biçimde güncellendiğini kontrol etmeniz gerekir. freebsd-update var olan yapılandırma dosyalarınızdaki tarafınızdan yapılmış olan düzenlemeleri olduğu gibi koruyup sadece işletim sistemine ait olan satırları değiştirmekte olduğu için bu aşamayı çabuk tamamlayabilirsiniz. freebsd-update(8) size ilgili dosyalarda bir değişiklik söz konusu ise; örneğin 8.3-RELEASE'de, 9.0-RELEASE kullanılmaya başlanılan hast sistemde bulunmakta olup ve /etc/group ile /etc/master.passwd dosyalarına ilgili satırlar freebsd-update(8) tarafından eklenmektedir; bunların tarafınızdan onaylanması istenecektir. Eğer değişiklik sizin için uygun ise “y” basarak dosyaların güncellenmesini sağlayabilirsiniz. Emin değilseniz “n” basarak ilgili yeni dosyaların /var/tmp/temproot dizininde sonradan tarafınızdan kontrol edilip ilgili işlemlerin yapılması için korunacaktır. Güncelleştirme işleminin tamamlanmasının ardından yeni yapılandırma dosyalarınız ile işletim sisteminin güncelleştirme işlemi tamamlanacaktır. İşlemin tamamlanmasının ardından son bir kez daha sistemi yeniden başlatmanız gerekir.

daemon# /sbin/shutdown -r now



Sistem yeniden başladığında son bir kez daha sistemin güncellemesinde bir sorun olup olmadığını kontrol etmek amacı ile freebsd-update(8) aracını çalıştırın. Güncelleme sorunsuz bir olarak gerçekleştiyse yeni dosyaların indirilip kurulmasına gerek olmayacak ve aşağıdaki mesaj döndürülecektir:

daemon# /usr/sbin/freebsd-update fetch
Looking up update.FreeBSD.org
mirrors... 4 mirrors found.
Fetching metadata signature for
8.3-RELEASE from update4.freebsd.org... done.
Fetching metadata index... done.
Inspecting system... done.
Preparing to download files... done.

No updates needed to update system to 8.3-RELEASE-p0.
daemon#


Sistem FreeBSD 8.3-RELEASE başarıyla terfi edilmiştir. :)

2 yorum:

  1. Her ne kadar 8.x kullanmasamda çok güzel bilgiler vermişsiniz yine, teşekkür ederim elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Beğendiğine memnun oldum. :) Faydalı olduysa ne iyi.

    YanıtlaSil