10 Ocak 2012 Salı

BSD Magazine Ocak 2012 Duyuruldu

BSD Magazine Ocak 2012 bir diğer deyişle BSD Magazine Sayı 30 yayınlandı. İlk yayınlandığı günden bu yana BSD işletim sistemi ailesi ile ilgili tek süreli yayın olan derginin yeni sayısı FreeBSD ve OpenBSD ile ilgili konuları ele alıyor. Kapak konusu olarak FreeBSD sisteminizi nasıl güncel tutacağınız seçilmiş. FreeBSD 9.0 duyurulması ile aynı zamana gelen 30 sayıda bu konunun kapak konusu seçilmesi iyi olmuş. FreeBSD 9.0 tanıtımı, FreeBSD üzerinde ipfw ve SNORT birlikte kullanımı, puppet ile FreeBSD sistemlerin yönetimi, FreeBSD'i temel sistem ve portlar ile birlikte güncellenmesi, malloc(9) nasıl işlediği, İtalyada düzenlene PostgreSQL konferansı, PF kullanarak OpenBSD ile kablosuz ağlarda captive portal işetilmesi, geçen sayıda yer alan sisteme yetkisiz erişimlerin nasıl gerçekleştirildiğini inceleyen yazı dizisinin ikinci bölümü yer alıyor.


Ocak 2012 sayısının tam içeriği ise şöyle:

FreeBSD 9.0'deki Yenilikler, Dru Lavigne

FreeBSD 9.0 ile bir çok yeni özellik kullanıcıların ve geliştiricilerin hizmetine sunuluyor. Yeni özelliklerin tamamına yer vermeden öne çıkan bazılarına yer veriliyor. Bunlar arasında yeni güvenlik çatısı capsicum ve sistem kaynaklarının kullanımını sınırlayan rctl(8); Sistemdeki darboğazları ve sistem çökemlerini incelemek için kullanılan DTRACE FreeBSD 8.0 ile kullanılmaya başladı. DTRACE sadece sistem tararafında çalışırken artık kullanıcı tarafındaki sorunların da incelenmesi için kullanılabiliyor. Temel sistemde GPL lisanslı bileşen olan GCC yerini alacak BSD lisanslı bir derleyici arayışı uzun zamandır vardı. LLVM/CLANG artık temel sistemin derleyicisi olarak kullanılabiliyor.. Halen ports için de kullanılabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Linux dağıtımlarında kullanılan DRBD benzer olan HAST, crp(4) ile birlikte kullanılması durumunda depolama çözümleri konusunda önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. HAST ile TCP/IP ağları üzerindeki FreeBSD sistemler kullanılarak yüksek bulunabilirlikli depolama çözümleri kurulabiliyor. ZFSv28 ve UFS üzerinde softupdates ile günlüklü dosya sistemi kullanımı da depolama konusunda öne çıkan yeniliklerden. 9.0'dan itibaren "salt IPv6" destekli FreeBSD sürümleri de yayınlanacak. Bunuların yanında IPv4 ve IPv6 desteğini birlikte sunan sürümlerde yayınlanmaya devam edecek. TCP'de zaman zaman karşılaşılan dar boğazları aşmak üzere yeni 5 farklı algoritme da yeni sürümde kullanılmay başlanıyor. OpenSSH tasarımı gereği bant genişliği kullanımını yapısında statik olarak belirtilen değerler ile sınırlandırılıyordu. Bu da scp ile dosya aktarımlarında sürenin uzamasına neden oluyordu. HPN-OpenSSH ile bu statik tanımlamaların yerini dinamik değer ataması alıyor. Böylelikle bant genişliği tamamen kullanılabilecek.

PF ile Captive Portal Kurulumu, Toby Richards

Hava alanları vb yerlerde kablosuz ağları kullanmak istediğinizde, size kullanım koşullarını kabul etmenizden sonra erişim izini veren bir web sayfası ile karşılaşmışsınızdır. Bu tür sayfalara "captive portal" adı verilir. FreeBSD için bir çok hazır çözüm bulunmakla birlikte, OpenBSD için bu çözümler sunulmaz. Ancak PF, PHP ve DHCP sunucusu kullanarak kendi "captive portal" uygulamanızı hazırlayabilir ve kullanabilirsiniz.

Puppet ile FreeBSD Sistemlerin Yönetimi, Edward Tan

Puppet sunucu ve istemci olarak iki bileşen ile çalışan merkezi bir sistem yönetimi ve yapılandırma uygulamasıdır. Puppet kullanarak çok sayıdaki sunucuyu tek bir noktadan merkezi olarak yönetebilirsiniz. FreeBSD sistemlerden oluşan bir sunucu grubunu üzerinde farklı senaryolar üzerinden puppet ile sistemlerin nasıl yönetildiği ele alınıyor.

FreeBSD ipfw ve SNORT ile Ağ Trafiğinin Kontrolü, Michael Shirk

FreeBSD ile hazır olarak gelen bir diğer firewall aracı da ipfw'dir. Ağ trafiğini yönetmek için kullanılması yanında SNORT ile birlikte sisteme yapılan saldırıların önlenmesinde de kullanılabilir. Yazıda SNORT ve ipfw blikte kullanılarak bir APACHE web sunucsunun ağ üzerinden gelen saldırılara karşı korunması örnekler ile ayrıntılı olarak incelenmiş.

malloc(9) - Çekirdek Bellek Yönetim Aracı, Paul Macmath

1988 yılılında 4.3BSD ile kullanılmaya başlanan malloc(9) çekirdek ile gelen genel amaçlı bellek yönetim aracıdır.vmstat ile döndürülen bellek bilgilerinin doğrıu olarak yorumlanabilmesi için malloc(9) bilinmesinde yarar vardır. yazıda verilen örneklerde vmstatat çıktıları malloc(9) işleyişi ve çekirdek bellek yönetimine dair bilgiler örnekler ile sunuluyor.

FreeBSD Temel Sistemi ve Portları Güncellemek, Slawomir Wojtczak

FreeBSD sisteminizi güncellemek özellikle de ana sürümler arası geçişlerde sıkıntılı bir konudur.Temel sistemi kolaylıkla güncelleyebilirsiniz. Öte yandan portlar üzerinden kurulan yazılımların bu süreçte yeniden derlenmesi veya güncel paketlere terfi edilmesi gereklidir. Yazıda temel sistemin güncellemenisin ardından portlardan kurulan yazılımların paketler kullanılarak nasıl güncelleneceği ve gerekiyorsa yeni den portlar kullanılarak portmaster ile derlenerek kurulumu ayrıntılı olarak ele alınmış. FreeBSD 8.x'den FreeBSD 9.0'a terfi edek olanların okumasında yarar var.

FreeBSD Sisteme Yetkisiz Erişim - 2, Rob Somerville

BSD işletim sistemleri ailesinin güvenliği konusunu esas alan yazı dizisinin bu bölümünde sistem gövüenliğinin sağlanması konusunda sistem yöneticilerinin, programcıların ve kullanıcıları dek geni şbir yelpazede ortaya çıkan risklerin önüne geçilebilmesi için öncelikle bir strateji geliştirilmesi gereklidir.yazar bu noktadan hareketle üç farklı ısenaryo üzerinde olası riskleri ortaya koyup bunların oluşturdukları riskler ve önlenmeleri ele alıyor.

Filler Parto'daydı, Luca Ferrari

PostgreSQL kullanıcıları dünyanın çeşitlie yerlerinde düzenli olarak bir araya gelir, konferenslar, atölyeler düzenlerler. İtalyan PostgreSQL Kullanıcıları Grubu'da bu etkinleri düzenli olarak gerçekleştiren topluluklardan birisidir. Bu yıl beşincisi düzenlenen PostgreSQL konferansı İtyalya'nın Prato koentinde gerçekleştirildi. Konferans, etkinlikler ve sunumlar hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Not:PostgreSQL veritabanı sunucusunun resmi amblemi fildir.

Keyifli okumalar.

Kaynak: http://bsdmag.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder