2 Haziran 2011 Perşembe

OpenOffice.org Bir Apache Projesi Oldu

Dün Oracle OpenOffice.org'u Apache Vakfı - Apache Foundation devrettiğini resmi bir açıklama ile duyurdu. Açıklama Oracle Kurumsal Mimari Grubu Başkanı Luke Kowalski tarafından yapıldı. Açıklamada Oracle açık kaynak topluluklarına olan bağlılıklarının bir göstergesi olarak devredildiği belirtiliyor. Apache Yazılım Vakfı - Apache Software Foundation da Oracle'ın bu girişimini memnuniyetle karşılayarak kabul etmiş.


Bu durum OpenOffice.org'a ait olan varlıkların açık kaynak topluluğuna geçmiş olması açısında sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Öte yandan Oracle neden bunu yaptığı sorusu akla geliyor. Bu sorunun yanıtını da Luke Kowalski resmi açıklamada OpenOffice.org'un gelecekteki geliştirme sürecinin devam edebilmesi için Apache Yazılım Vakfı'ının geliştirme modeli ile gerekli olan altyapının sağlanarak hem kurumsal hemde bireysel geliştiricilerin işbirliği içerisinde çalışabilecek olmaları gösteriliyor. Apache Yazılım Vakfı Başkanı Jim Jagielski'de bu durumu doğrulayan bir mesaj yayınlayarak durumu doğrulamış. Mesajında ayrıca OpenOffice.org'un başlangıç olarak kuluçka proje başlayacağını ve sonra oluşturulacak bir yürütme komitesi ile üst düzey projeler arasına alınacağını belirtmiş.

Burada Oracle'ın neden Apache Vakfı'nı tercih ettiği sorusu akla geliyor ama yapılan duyuruların içeriğinde veya satır arasında yanıta ilişkin bir ipucu yok. Anımsayacağımız üzere Oracle'ın SUN Microsystems satın almasının ardından bir çok açık kaynak kodlu projeye verilen destek Oracle tarafından habersiz olarak kesilmişti. Bunlar içerisinde en çok ses getireni PostgreSQL Veritabanı yazılımın SUN donanımları üzerinde geliştirilmesi ve denenmesi için SUN tarafından sağlanan sunucu, donanım desteğinin kesilmesi idi. Söz konusu sistemler SUN altyapısı üzerinde PostgreSQL geliştiricileri tarafından erişilebiliyordu.

Bir diğer olay OpenOffice.org'un SUN Microsystems satın alınması sürecinin tamamlanmasının ardından OpenOffcie.org'un ORACLE mülkiyetine geçmesi idi. OpenOffice.org geliştiricilerinin bir bölümü birleşip Document Foundation kurmuştu. Document Foundation, Oracle'dan OpenOffice.org adını topluluğa bağışlamasını istemişti. Oracle bunun üzerine geliştirme sürecinde yer alan SUN Oracle mühendislerinin Document Foundation ile ilişkilerini sonlandırmasını, şirket dışından olan ve aktif olarak çalışan geliştiricilerin de geliştirme sürecinden ayrılmalarını istemişti.

Bu teklif OpenOffice.org geliştiricilerinin büyük bir bölümü tarafından memnuniyetle benimsenip projeden katkılarını çekmişti. Document Foundation bünyesinde yer alan geliştiriciler kısa sürede OpenOffice.org'un karşılığı olan LibreOffice geliştirmiş ve duyurmuştu. Sonraki günlerde bazı ticari Linux dağıtımı geliştiren şirketler standart olarak LibreOffice ile yeni sürümlerini hazırlayacaklarını duyurmuştu. Red Hat ve Canonical bu girişimde başı çeken ilk şirketler olmuştu.

Oracle ile Document Foundation arasındaki olayları göz önüne aldığımızda Oracle'ın Apache Vakfı'nı seçmesi normal kabul edilebilir. Öte yandan ise lisans açısından gelecekte durumun ne olacağı belirsizliğini koruyor. Apache projesi kendi adı ile anılan lisansı kullanıyor. OpenOffice.org lisans olarak LGPL v3 kullanıyor. LGPL v3 ve Apache lisansları yazılımın dağıtılması konusunda birbiri ile çelişiyor özellikle de yazılımın farklı bir lisans ile dağıtılması söz konusu olduğunda.

LGPL v3 farklı bir lisansa sahip olan bir yazılım ile LPGL lisansına sahip bir yazılımın birlikte dağıtılmasını belirli koşullara bağlıyor. Yazılımı dağıtacak olan kişi veya kurum LGPL lisansı ile dağıtılan yazılımın kaynak kodlarını da yapmış olduğu yamalar da dahil olmak üzere LGPL lisansı ile dağıtmak durumunda. Buna ayrıca Apache lisansı ilse yazılımın dağıtılması konusunda bir kısıtlama getirmiyor.

Söz konusu yazılıma yapılacak olan yamalar ve diğer her türlü düzenleme, bunların LGPL veya GPL lisansı altında yapılmasını zorunlu kılıyor. Apache lisansı ise yapılan yamalar ve diğer her türlü düzenlemenin istenilen lisans ile yapılabilmesine olanak veriyor. Tek koşul ise yeni ürünün adının veya adının bir kısmında Apache kullanılamıyor olması.

OpenOffice.org'un geleceğinin ne olacağını merak ediyorum. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder