4 Haziran 2011 Cumartesi

BSD Magazine Haziran 2011

BSD Magazine Haziran 2011 sayısı yayınlandı. Bu sayının kapak konusu olarak NanoBSD ve ALIX konusu seçilmiş. Dergideki diğer konuların bazıları önceki sayılarda yayınlanan yazı dizilerinden oluşurken diğerleri ise yeni konulardan oluşuyor. Bu sayıda yer alan konular OpenSSL, FreeNAS 8.0, OpenBSD'i Kurumsal Masaüstü Olarak Kullanmak, PC-SYSINSTALL ile FreeBSD kurulumu, FreeBSD'de GIS Kullanımı, BSD zerinde EyeOS, MAc OS X üzerinde Mutt kullanımı, OpeNBSD ile Ağ, FreeBSD üzerinde OMAP™ 3, IT Sertifika Programı Çalışmaları ve Rafal Jaworowski ile Röportaj.


Haziran 2011 Sayısının tam içeriği ise şöyle:


OpenSSL Giriş: Komut Satırı Araçları

OpenSSL komut satırından kullanarak anahtar oluşturulması ve paylaşımı, SSL yapılandırılması ve yönetimi ile şifreleme ve şifrelenmiş verilerin kontrolü konuları işleniyor.

BSDCan

BSDCan 2011 düzenleme komitesinden bu yıl gerçekleşen BSDCan 2011 kısa bir özeti.

FreeNAS 8.0

2 Mayıs 2011 tarihinde karalı ssürümü duyurulan ve uzun zamandır beklenen FreeNAS 8.0 tanıtan bir yazı. FreeNAS 8.0 ayrıntılı olarak tanıtıldığı, geliştirme süreci, güncel sürümdeki özellikler ile gelecek sürümde yer alacak özelliklerin tanıtımı ve grafik arayüz üzerinden yapılandırılması anlatılmış. Ayrıca kullanıcılara yararlı olacak çeşitli kaynaklara da tanıtılıyor.

DragonflyBSD Haberleri

DragonflyBSD bu yıl Google Summer of Code projeleri arasında yer alıyor. Projedeki gelişmeler, yeni derleyici araçları ile Hammer dosya sistemindeki son yeniliklere yer verilmiş.

Başarı Hikayesi: Kurumsal Masaüstü Olarak OpenBSD

OpenBSD alt yapı hizmetlerinde başarılı bir şekilde kullanıllır ve bu özelliği ile iyi bilinir. Bu yazı ise daha az bilinen bir yönünü ele alıyor. OpenBSD sıradan bir kullanıcı tarafından masaüsütü olarak kullanımı örnekleri ile ele alınıyor.

DragonflyBSD Haberleri

DragonflyBSD Google Summer of Code projesi, güncel sürümdeki standart ve gelecek sürümde yer alan olan derleyici sürümleri, yeni pkaetler, Hammer dosya sistemine eklenen yen

PC-SYSINSTALL ile FreeBSD Kurulumu

Bir süre önce PC-SYSINSTALL PC-BSD 8.0 ve sonrasında kullanılan kurulum uygulaması) FreeBSD CURRENT aktarılarak FreeBSD 9.0 ile standart kurulum uygulaması olarak kullanılmaya başlandı. Bu yazıda PC-SYSINSTALL2ın işleyişine ilişkin ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.

FreeBSD Üzerinde GIS

Coğrafi bilgi Sistemleri -Geographic information systems-GIS- uygulamaları olan Geoserver ve Postgis kurulumu uygulamalı olarak anlatılıyor.

BSD ÜZerinde EyeOS Kurulumu

Bulut bilişmin giderek artan popülerliği nedeni farklı bulut uygulamaları geliştiriliyor. EyeOS bunlardan birisi ve kendi sunucunuz üzerinde kendi kontrolünüzde olan bir bulut uygulaması çalıştırabilirsiniz.

NanoBSD ve ALIX

Öncekinin devamı olan bu yazıda gömülü sistem geliştirme sürecinde kullanılan NanoBSD'nin işleyişi ve NanoBSD ile geliştirme süreci uygulamalı olarak anlatılıyor.

Mutt On OS X – Part III

BSDMag Nisan 2011 sayısında Mac OS X üzerinde mutt kurulumu ele alınmış vtı. Bu yazıda ise Mutt ile GMAIL sunduğu özelliklerinden bazılarını nasıl kullanılacağı ve e-posta eklentilerinin nasıl kullanılacağı anlatılıyor.

OpenBSD Ağ Özellikleri

OpenBSD genelde kritografik özellikleri ile anılır. Ancak OpenBSD sadece kritografi ve güvenlik uygulamları için geliştirilmiş bir işletim sistemi değildir. Bu yazıda OpenBSD çekirdeğinin sunduğu ağ özellikleri üzerinde duruluyor.

FreeBSD'de Yakında OMAP3 Desteği Geliyor

OMAP™ 3, TI tarafından multimedya uygulamaları için geliştirilmiş olan işlemcilerdir. TI, işlemcilerini yeni cihazlara ve platformalra aktarıyor. Bunlar arasında da FreeBSD'de var.

Açık Kaynak Sertifika Programı Geliştirmek ve Yürütmek - I

BSDG - BSD Certication Group tarafından başlatılan BSD Associate ve BSD Professional bilişim sertifikaları örneklerinden yola çıkarak bir sertifika programının geliştirilmesi ele alınıyor.

Röportaj: Rafal Jaworowski

FreeBSD geliştiricilerin ve Semihalh kurucularında olan Rafal Jaworowski ile işletim sistemi geliştirme süreci ve çalışmaları üzerine BSDMAg ekibi tarafından yapılan röportaj.

Keyifli okumalar.

Kaynak: http://bsdmag.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder