23 Nisan 2011 Cumartesi

NetBSD Platform Desteğini Yeniden Yapılandırıyor.

Geçtiğimiz günlerde NetBSD çekirdek ekibi halen NetBSD tarafından desteklenmekte olan donanım platformları için yeni bir yapılandırmaya gideceklerini duyurdu. Bu yapılandırma ile desteklenen platformlar üç kategoriye ayrılacak. Birinci kategoride yer alan platformlar NetBSD ekibi tarafından resmen desteklenecek olanlar, ikinci kategoridekiler ise bu sistemleri kullanan geliştirici(ler) ve kullanıcılar tarafından desteklenecek olanlar ve son kategoridekiler ise desteklenmeyebilecek olanlar olarak sınıflandırılacak.



Bu ayrıma gidilmesinin nedeni olarak platformlar arasındaki farkların giderek büyümesi gösteriliyor. Projenin ilk günlerinde UNIX ve türevi sistemlerin çalıştırıldığı platformların hemen hemen benzer özelliklere sahip oldukları için aktarılabilirliğin birinci öncelik olarak belirlenmiş olmasına karşın bugün için farkların giderek büyümesi nedeni ile geliştiriciler açısından var olan işleyişin devam ettirilmesinin giderek zorlaşmakta olduğu belirtiliyor. Bu nedenle platformlar üç kategoriye ayrılarak her bir kategorinin önem derecesine göre farklı geliştirici ve geliştirici grupları tarafından destekleneceği belirtiliyor. Bu durum bazı platformlardan vaz geçildiği anlamına gelmiyor. Çekirdek ekibin ifadesi ile daha fazla kişinin katkıda bulunmasının gerektiği anlamına geliyor.


Çekirdek geliştirme ekibi yeni yapılandırma gereği platformların sınıflandırılmasının katı kurllara bağlanmadığı ve bunun gerekliliklere göre değişkenlik göstereceğini belirtiyor. Buna göre bazı platformlar birinci derece de önemli iken zaman içerisinde ikinci veya üçüncü derece önemli olabilecek. Benzer olarak ikinci veya üçüncü derece de önemli olan platformlar ise zaman içerisinde bir üst kategoriye alınabilecek. Bu değişim tamamen söz konusu platform ile ilgilenen geliştirici ve katkıda bulunan kullancılardan gelecek geribildirim, destek ile gerçekleşeceğini ileri sürüyorlar. Böylelikle geliştiriciler yanında kullanıcılar ve katkıda bulunan kişilerin emeği daha büyük önem kazanıyor.


Yeni yapılandırmaya göre platformlar şimdilik aşağıdaki gibi sınıflandırılıyor.
Birinci Kategori-NetBSD Stratejisi Gereği Desteklenecek Platformlar
Güncel sunucu, masaüstü ve gömülü sistemler. Bunlar amd64, evbarm, evbmips, evbppc, hpcarm, i386, sparc64, xen platformları olarak belirlenmiş. İşlemciler ise arm, i386, mips, powerpc, sparc64, x86_64.
İkinci Kategori-Kullanıcı ve geliştirici(ler) tarafından desteklenenler.
Bu platformlar acorn26, acorn32, algor, alpha, amiga, amigappc, arc, atari, bebox, cats, cesfic, cobalt, dreamcast, emips, evbsh3, ews4800mips, hp300, hp700, hpcmips, hpcsh, ia64, ibmnws, iyonix, landisk, luna68k, mac68k, macppc, mipsco, mmeye, mvme68k, mvmeppc, netwinder, news68k, newsmips, next68k, ofppc, pmax, prep, rs6000, sandpoint, sbmips, sgimips, sh3, shark, sparc, sun2, sun3, sun68k, vax, x68k, zaurus. İşlemciler ise alpha, arm, hppa, m68010, m68k, mips, powerpc, sh3, sparc, vax.
Üçüncü Kategori - Ömrünün Sonuna Gelenler
Bu kategoride haerhangi bir sistem veya işlemci bulunmuyor.


Bu sınıflandırmaya göre birinc aktegoride sistemler geliştiricilerin birinci derecede önceliğine sahip olarak NetBSD politikaları ve stratejileri doğrultusunda geliştirilecek. İkinci kategoridekiler ise doğrudan ilgilenen kişi ve geliştiricilerin sorumluğunda olacak ve NetBSD politika ve stratejilerine uygun olarak destkleniyorsa ve geliştiriliyorsa ikinci kategori olarak kabul edilecek. Bu sistemler eğer yeni sürüm çıkarılırken hazır değiller ise kararlı sürüm olarak yayınlanmayacaklar. Son kategoridekiler ise eğer ilgili kişi veya geliştirici tarafından desteklenmez ise alt ay ile bir yıl içerisinde arşive taşınacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder