11 Nisan 2011 Pazartesi

FreeBSD 8.2+XFCE

FreeBSD CD/DVD içerisinde GNOME veya KDE kuruluma hazır paketler olarak yer alır.Diğer pencere yöneticileri ile masaüsütü ortamları CD/DVD içerisinde yer almaz. Kullanıcıların bunları ports kullanarak kurmaları gerekir. İstediğiniz uygulamların kurulması bağımlılıklarına, yapılandırmanıza, donanıma ve bant genişliğine bağlı olarak zaman alır. FreeBSD belgelendirme ekibinden Manolis Kiagias, manolis@, masaüstü kullanııcları için işlerini kolaylaştıracak özelleştirilmiş bir FreeBSD DVD hazırlayarak kullanıcılara sunuyor. Bir önceki DVD, FreeBSD RELEASE_7_2 ile güncel olanı ise FreeBSD RELEASE_8_2 esas alınarak hazırlanmış.


DVD içerisinde masaüstü kullanıcıların yaygın olarak kullandıkları uygulamalar yanında sunucu uygulamları da yer alıyor. Önceden kurulu olan bir freeBSD sisteminiz varsa normal bifr tyerfi işlemi yapıyormuşcasına DVD kullanarak güncelleme işlemi yapabilirsiniz. DVD içeriğinde yer alan uygulamalardan bazıları ise şöyle:

  • Güncel FreeBSD Sürümü-FreeBSD 8.2-RELEASE
  • XFCE masaüstü ve eklentiler
  • GNOME masaüsütü, GNOME Power Tools ve GNOME Fifth Toe paketleri
  • Xorg
  • Bash, sıkıştırma/arşivleme yazılımları, paket yönetim araçları ve bir çok komut satırından kullanılabilecek uygulama
  • Abiword, Gnumeric, LibreOffice
  • Evince, Firefox, Thunderbird ve Flash desteği
  • Gimp, Inkscape
  • Python, mercurial ve samba

DVD kullanarak kurulum yapıkırkne bir kaç noktaya dikkat edilmesi gerekiyor ama onun dışında FreeBSD kurulumundan bir farkı yok.


Kurulum sırasında standart kurulum seçeneğini seçin. Dağıtım seçimi-Select Distributions- kısmında ise Custom seçerek gerekli olan kütüphaneler vb kurun.

Belgeleri, el kitabı vb kurmak için DOC seçilip içerisinden ilgili dili seçeeniz gerekiyor. Her bir dil için var olan belgeler paketlenmiş olarak hazır geliyor.

Kurulumda Linux desteği için bir soru sorulmuyor. Dolayısıyla da Linux desteğine gereksinim duyan uygulamalar için bu işlemin kurulum sonrası elle yapılması gerekiyor.

Linux desteği için kurulum sonrası çekirdekteki linux modülünün "kldload linux" komutu yüklenip, rc.conf dosyasına linux_enable="YES" satırın eklenmesi gerekiyor. Bu işlemin ardından DVD optik sürücüye yerleştirip aşağıdaki komutları kullnarak Linux desteği veren paketlerin kurulması gerekiyor.

# mount /cdrom
# cd /cdrom/packages/All
# pkg_add linux_base-f10*

Bu şekilde diğer paketleri de kuruabilirsiniz. Kurulum sırasında bu işlemi gerçekleştirmek için ise paket seçimi sırasında ALT+F4 ile diğer konsola geçip "kldload linux" komutu ile linux modülünü yükleyin. Tekrar kuruluma ALT+F1 ile geri dönebilirsiniz. Bu aşamada Linux desteği gerektiren paketleri kurabilirsiniz.

Halen Flash için Linux desteği gerekitiğinden Flash kurmanız gerekiyorsa "pkg_add nspluginwrapper-*" ile Flash eklentisini kullanabilirsiniz. Konu el kitabında ayrıntısı ile ele alınıyor. http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/desktop-browsers.html

DVD, i386 ve AMD64 sürümleri bulunuyor. http://freebsd-custom.wikidot.com/ sitesinden ekran görüntüleri ile iso dosyalarına erişebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder