1 Mart 2011 Salı

FreeBSD 8.2-RELEASE Duyuruldu

FreeBSD geliştiricileri üzerinde çalıştıkları FreeBSD 8.2 sürümü duyuruldu. 8-STABLE geliştirme dalının üçüncü kararlı sürümü olarak yayınlana 8.2-RELEASE, önceki kararlı sürümlere yeni işlevler ve özellikler getiriyor. 8.2-RELEASE sürümüne ait olan iso dosyaları ana ftp sunucusu ile yansılarda yerlerini aldı. Ana sunucuda desktelenen pltformlar için iso dosyaları (CD,DVD ve livefs) ile birlikte amd64 ve i386 için USN kurulum yapılırken kullanılan memstick.img dosyaları yer alıyor. Yansılara ise bu dosyaların tamamı yer almayabiliyor.
8.2-RELEASE sürümünde dosya sistemleri alanındaki yeniliklerden bazıları şunlar:

  • ZFS dosya sistemi kullanıyorsanız AMD64 platformunda sıklıkla karşılaşılan KVM hata mesajı olan kmem_map_too_small hatasının giderilmiş ve KVM sistemdeki toplam  fiziksel belleğe eşit olduğu için hata mesajı ile karşılaşmıyoruz. ZFS sürümü v15 güncellenmiş ve OpenSOLARIS'ten bir çok yeni ZFS özelliği de eklenmiş durumda.
  • 8.2-RELEASE sürümü tam GPT (GUID Partition Table) desteği sunuyor. Önceki sürümlerde birincil disk bölümü tablosunun hatalı okunduğu belirlenmişti. 8.2-RELEASE ile bu hata düzeltilmiş. Bunlara ek olarak da gpart(8) recover komutu da destekleniyor. Böylelikle GPT bölümleme tabloları geri alınabiliyor. Buna ek olarak da gpart(8) GPT_ENT_ATTR_BOOTME, GPT_ENT_ATTR_BOOTONCE, ve GPT_ENT_ATTR_BOOTFAILED özellikleri de desteklenirken komut satırından bootme, bootonce ve bootfailed anahtarlarını kullanabiliyoruz.
  • geli(8) ile şifrelenen disk bölümlerinde XTS-AES kipi standart olarak kullanılıyor.
Şifreleme altyapısında iyileştirmeler de yapılmış:
  • Kriptografi altyapısı -cyrpto4) (opencrypto)- IEEE Std. 1619-2007 tanımlanan XTS-AES desteği sunuyor.
  • Trusted Platform Module tpm(4)sürücüsü eklenmiş.
  • amd64 ve i386 platformunda aesni(4) sürücüsü eklenmiş Intel işlemcilerdeki AES işlemlerinin hızlandırılması sağlanmış.
Ağ yapısındaki iyileştirmelere bakıldığında ise
  • IEEE 802.3/31B tanımlanan fullduplex akım kontrolü desteği için miibus(4) iyileştirilmiş ve buna bağlı olan alc(4), bge(4), bce(4), cas(4), fxp(4), gem(4), jme(4), msk(4), nfe(4), re(4), stge(4), xl(4), atphy(4), bmtphy(4), brgphy(4), e1000phy(4), gentbi(4), inphy(4), ip1000phy(4), jmphy(4), nsgphy(4), nsphyter(4), ve rgephy(4) sürücüleri güncellenmiş.
  • netgraph(4)'e ng_patch(4) eklenmiş. Bu ekleme ile 8,16,32 ve 64 bitlik  veriler üzerinde tam sayılı operatörlerin yaptığı işlemler kontrol edilebiliyor.
  • FreeBSD TCP Paketlerinin Yeniden Birleştirilmesi-FreeBSD TCP reassembly implementation- iyileştirilerek uzun zamandır SMP sistemlerde rastlanan kayıt paket hatalasından arındırılmış durumda. sysctl(8) ile kontrol edilen net.inet.tcp.reass.maxqlen değişkeni artık kullanılmıyor. Yerine soket tamponun büyüklüğünü dinamik olarak bağlantı sayısına göre belirleniyor. Böylelikle önceki sürümlerde yaşanan kayıpların önüne geçilmiş olunuyor.
  • siftr(4) çekirdek modülü (Statistical Information For TCP Research-SIFTR) eklenmiş.Böylelikle TCP bağlantılarına ilişkin istatistiksel veriler ayr bir kayıt dosyasına aktarılabilecek. Bu özellik geliştiriciler, sistem yöneticileri ve araştırmacıların işlerini önemli ölçüde kolaylaştıracak.
  • pcmstat(8) ile ağ bağlantılarını izlemek için bir dosya ve soket kullanılarak top kaynağı olarak izlenebiliyor.
Sistem tarafında dikkat çeken gelişmelerden bir diğer ise newsyslog.conf(5) üzerinde yapılan değişiklikler. Bundan böyles syslogd(8) istendiğinde "-S pidfile" ile tanımlanan değer atanabiliyor. Ayrıca newsyslogd(8) eklenen bir özellik  <include> ile tanımlanan bir dosya kayıtlara eklenebiliyor. Kılavuz sayfasında ayrıntıları ve örnekleri yer alıyor. tftp(1) ve tftpd(8) yeni iyileştirmeler ile RFC 1350, 2347, 2348, 2349 ve 3617 desteği sağlanmış. periodic.conf(5) iki yeni script eklenmiş.Birincisi ZFS dosya sistemi kullnılan sistemlerde zfs scrub kullanılmasını sağlarken ikincisi de port ağacı üzerinden yapılan kurulumlardan sonra sistemde bütünlük kontrolünü sağlamayan portların bulunmasını sağlıyor. Ayrıntıları periodic.conf(5) kulavuz sayfasında yer alıyor. libarchive ve tar(1) artık LZMA (Lempel-Ziv-Markov chain-Algorithm) sıkıştırma formatını destekliyor. FreeBSD klasik kurulum uygulaması olan sysinstall(8), OpenBSD ile aynı olmak üzere, / için 1GB, /var için 4GB ve /tmp içinde 1GB bölümlemeyi standart olarak kullanıyor.

Bunlara ek olarak süreçlerin sistem ile olan etkileşmini izlemek için kullanılan dtrace(1) artık kullanıcı tarafında çalışan süreçleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş olarak sunuluyor.

Diğer önemli değişiklikler ise ACPI-CA'ın 201010103 sürümüne, ISB BIND'in 9.6-ESV-R3, netcat'in 4.8, OpenSSL 0.9.8q ve xz'in de 5.0.0 sürümüne güncellenmiş olması.GNOME 2.32.1 ve KDE 4.5.5 ile yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder