24 Şubat 2011 Perşembe

scrot-SCReenshOT

KDE, GNOME, Xfce vb bir masaüstü ortamı kullandıysanız ekranın tamamı veya bir bölümünün anlık görüntüsünü alan uygulamalara aşinasınızdır. Ancak adı geçene masaüsütlerinden birisini kullanmıyorsanız bu durumda ekran görüntülerini almak için scrot(1) kullanabilirsiniz. Scrot -SCReenshOT-  ekran görüntüsü sözcüğünden adını alana ve imlib2 kütüphaneleri kullanılarak C programlama dili ile yazılmış olan bir uygulamadır.  X11 üzerinde çalışan pencere yöneticileri kullanıyorsanız scrot(1) ekran görüntüleri almanızı sağlayacaktır. script(1) ile birlikte kullanıldığında kullanııclara yönetlik eğitim materyalleri hazılamak için kullanacağınız araçlardan birisi olacaktır.



Scrot İle Ekran Görüntüsü Almak

scrot doğrudan komut satırından kullanılmaktadır. Kullanıcı ekranın tamamını, bir bölümünü ve birden çok ekran ile çalışan kullanıcılar ise tüm ekranlardaki görüntüleri tek bir dosyada birleştirip tek bir görüntü olarak alabilir, ekran görüntüsü almadan önce belirtilen süre kadar bekletebilir, pencerenin kenarlarını istemiyorsanız görüntüye almayabilir, fare ile bir pencereyi ve bir bölümünü seçerek görüntüsünü alabilirsiniz. Ekran görüntüsünün saklayacağınız dosya formatı varsayılan olarak png'dir. İsterseniz farklıı bir dosya formatı seçebilirsiniz.

Masaüstünün ekran görüntüsünü jpeg olarak ve desktop.jpeg dosya adı kayıt edelim

$ scrot desktop.jpeg
$ file desktop.jpeg
desktop.jpeg: JPEG image data, JFIF standart 1.01
$

Ekran görüntüsü 10 sn gecikmeli alalım ve bu sırada scrot geri sayım yapmasını -c seçeneği ile sağlayabiliriz.


$ scrot -d 10 -c desktop.png
Taking shot in 10.. 9.. 8.. 7.. 6.. 5.. 4.. 3.. 2.. 1.. 0.
$ file desktop.png
desktop.png: PNG image data, 1024x768, 8-bit/color RGB, non-interlaced
$

Masaüstünün tamamının ekran görüntüsü alınmış oldu. Bu sefer ise masaüsütünün tamamının değilde bir terminal penceresininin görüntüsünü almak için eetkileşimli kipte çalıştıralım. Bunun için -s seçeneğini kullanmak yeterli olacaktır. scrot(1) çalıştırıldığında farenin bir pencere üzerine tıklanmasını veya farenin sol tuşuna basıp sürükleyerek belirleyeceğiniz ile bir alanı seçmenizi bekleyecektir. Farenin sol tuşuna tıkladığınızda veya bıraktığınızda seçim işlemi sona erecek ve seçili alan/pencerenin ekren görüntüsü kayıt edilecektir.


$ scrot -s terminal.png
$ file terminal.png
terminal.png: PNG image data, 499x316, 8-bit/color RGB, non-interlaced
$

Eğer pencerelerin ekran görüntüsünü alırken pencere kenarlarının görüntüde yer almasını istiyorsanız -s seçeneğini kullanmanız yeterli olur. Bu durumda komut aşağıdaki gibi olacaktır. terminalin çalıştığı pencerenin kenarları da görüntüye dahil edilmiş olacaktır.


$ scrot -s -b terminal.png

scrot(1) süreki komut satırından çalıştırmak yerine kullandığınız pencere yöneticisi veya masaüsütünde uygulama için sağ fare menüsünü, masaüsütüne vb yerleştireceğiniz bir kısayol vb ile doğrudan kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder