20 Ekim 2010 Çarşamba

FreeBSD ve OpenBSD Kitabı

Enİxma'da yaklaşık olarak iki yıl boyunca yazdığım BSD yazı dizisini gözden geçirip genişleterek yeniden yazmaya başlıyorum. Yazının içeriğinde FreeBSD, OpenBSD kesin olarak yer alırken, giderek daha az kullanmaya başladığım NetBSD için ise henüz bir karar vermedim.
Yazılar FreeBSD ve OpenBSD olmak üzere iki ayrı daldan ama aynı konuları ele alarak yazacağım. OpenBSD ve FreeBSD yapısal olarak birbirinden bazı açılardan farklı oldukları için ayrı yazılar olarak yazılmaları uygun olacak.

Yazıların kapsamı, sistemin tanıtımı, kurulum, yapılandırma ve güvenlik olarak dört ana bölüm altında toplanıyor. Bunlarda kendi içlerinde alt bölümlere sahip. Dolayısıyla da uzun soluklu bir yazı projesi olacak.

Yazıları FreeBSD için 8.1 esas alarak, OpenBSD için ise 4.6 ve 4.7, belki de 4.8 ile devam ederek yazacağım. Malum OpenBSD her 6 ayda bir yeni sürüm çıkarıyor. FreeBSD için ise 8.1 sürümü yaklaşık olarak 2 yıl boyunca destekleneceği için 8.1 esas alıyorum.

Yazıların tamamlanması ile bir kitap heline gelmesi olası. :) Bu kitabın yayınlanması vb konuları şimdilik yazılar bitene dek bir kenara bırakıyorum. Belşki bittiğinde basılı kitap haline gelebilir. :) Öte yandan kitabın bir PDF, PS ve HTML sürümü de olabilir. Zaman gösterecek.

Şimdiden keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder