21 Şubat 2011 Pazartesi

BSD MAG Şubat 2011 Sayısı Yayınlandı

BSD ve BSD tabanlı işletim sistemleri ile ilgili teknik konuları ele alan BSD Magazine Şubat 2011 sayısı yayınlandı. Bu sayıda yer alan konular ZFS ve FreeBSD , ipfw ile rate limit, iSCI ve BSD, USB Bellek kullanarak pfSense kurulumu, Mac OS X 'te Mutt kurulumu ve kullanımı, Dan Langille ile yapılan röportaj ve PC-BSD gelişiricisi Kris Moore kurulum uygulaması sysinstall dergi içeriğinde yer alan konulardan bazıları.

Şubat 2011 Sayısının tam içeriği ise şöyle:



ZFS ve FreeBSD

ZFS dosya sistemi Solaris işletim sistemi dışında FreeBSD, NetBSD, Nexenta, OpenSolaris ve Debian GNU/kFreeBSD işletim sistemleri ile kullanılabilmektedir. Yazıda ZFS dosya sisteminin işleyişi, dosya sisteminin özellikleri ile adı geçen işletim sistemlerindeki ZFS sürümleri ile geliştirme çalışmaları ele alınıyor.

ipfw ile Rate Limit Uygulaması

Yönlendirici ile yerel alan ağı arasında kurulacak bir FreeBSD sunucu ile yönlendrici ve yerel ağ arasında bant gemişliği kullanımını kontrol altına alabilirsiniz. Bunun için ipfw kullanabilir ve tanımlanacağınız basit birkaç kural ile rate limit uygulayabilirsiniz.

iSCI ve BSD


iSCI sunucusu kurulumu ve yapılandırılması ele alınıyor. iSCSI sunucusunun kurulması ve NFS vb diğer protokoller ile karşılaştırılırken aynı zamanda uygulamalı olarak iSCSI sunucusuna istemcilerin bağlanması da ele alınıyor.

USB Bellek Kullanarak pfSense Kurulumu

pfSense, ağ geçidi, yönlendirici ve firewall olarak kullanılmak üzere özelşleştirilmiş bir FreeBSD sistemdir. pfSense kurulumu CD üzerinden gerçekleştirilse de CD içeriği özel olarak hazırlanmış bir USB bellek üzerine kopyalanarak kurulum yapılabilir. Yazıda pfSense'in USB bellek kullanarak kurulumu ayrıntılı olarak ele alınmış.

MAC OS X ÜZerinde Mutt

MAC OS X kullanıyorsanız Macport yararlanarak metin tabanlı e-posta istemic yazılımı olan Mutt kurup kullanabilirsiniz. Yazıda Mutt'un MAc OS X üzerinde Macports kullanıarak kurulumu, yapılandırılması ve kullanımına yer verilmiş.

Dan Langille ile Röportaj

BSD camiasında iyi tanınan isimlerden birisi olan Dan Langille, FreeBSD Dairy ve freshports internetsitelerinin yöneticisi ve kurucusudur. Aynı zamanda BSDCan organizatörlüğünü de yürütmektedir.Röportajda kendisini ve çalışmalarını yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.

PC-Sysinstall: PC-BSD ve FreeBSD için Yeni Kurulum Uygulaması

PC-BSD Geliştiricisi Kriss Moore tarafından geliştirilen PC-BSD son sürümlerinde kullanılan pc-sysinstall, FreeBSD i,le de kullanılmaya başlanacak. Yazıda pc-sysinstall işleyişi ve tasarımı geliştiricisi Kris Moore tarafından ele alınıyor.

Tarayıcılar...

BSD sistemlerde bir çok sayıda tarayıcı güncel sürümleri ile ports ve pkgsrc üzerinde kullanılmaya hazır olarak bulunur. Ancak sayılarınaın fazlalığı nedeni ile bazen bunları bulmak zordur. Bu yazıda tüm tarayıcıların kısa bir tanıtımı yer alıyor.

Haberler

Geçtiğimiz günlerdeki olaylar ve gelişmeler...

Keyifli okumalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder