2 Eylül 2023 Cumartesi

Yeni OpenPGP anahtarı

Yeni GNUPG Anahtarları.

Bir süre önce güncellediğim GnuPG anahtarımın bir kopyasını yayınlıyorum. GnuPG anahtarları, güncel sürümler ile Web Key Server - WKS üzerinden dağıtılmaya başlandı. Ancak halen elimde bir WKS sunucusu bulunmadığından ve basitçe anahtarın ASCII çıktısını bir internet sayfasında yayınlamak daha kolay olacağından güncel anahtarın genel kopyasını ilgili sayfada bulabilirsiniz. Elbette halen e-posta ve GnuPG ile OpenPGP kullanıyorum. 



Bugün halen, e-posta iletişimini kulanmaya devam ediyorum. Ancak alışılageldik şekli ile e-posta mesajları düz metin olarak iletilmekte olduğundan, mesajın kaynağının ve bütünlüğünün doğrulanması yanında alıcısı tarafından okunabilmesinin güvence altına alınabilmesi için kriptografi daha da önem kazandı. Bugün için e-posta iletişimi önemli değilmiş gibi görünse de, bana göre geçmişteki öneminden herhangi bir şey kaybetmedi.

Bugün için bunu iddia etmek garip gelebilir, ancak günümüzde e-posta diğer iletişim kanalları ile karşılaştırıldığında görece olarak daha güvenli durumda olduğunu söyleyebilirim. Yaygın olarak kullanılan anlık mesajlaşma yazılımları, bu yazılımları geliştiren platformların kontrolünde olarak sizin ile ilgili bilgi topluyorlar. Kullanıcı lisans sözleşmesinde bu durum açık olarak belirtiliyor. Eğer lisans sözleşmesini okumadıysanız, sadece karşınıza gelen bir kaç cümleden oluşan gizliliğinize önem veriyoruz yazısına gözü kapalı güvenmek yapılabilecek ne büyük hata oluyor.

Ayrıca iş dünyasının illetişim becerileri ile e-posta kullanımı ve adabı arasında uyum omadığını da hepimiz biliyoruz. Bunun en basit örneği kurumsal e-posta hesaplarından gönderilen e-posta mesajlarının incelenmesi ile görülebilir. Eğer e-posta kullanımının ve adabının nasıl olması gerektiğine dair yazılı kuralları merak edenler için https://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt okuyabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder