15 Mart 2013 Cuma

eniXma Mart 2009 (Arşiv)

eniXma otuzbirinci sayısı Mart 2009'de yayınlandı. Bu sayıda tarayıcı kullanımı için geliştirilmiş kullanıcı arayüz uygulamaları olan xsane, sane vb, 3D model hazırlama yazılımı olan K3D, GNOME masaüstünü yapılandırmak için kullanılan gconf aracı için geliştirilmiş olan gconf-editor, JAVA geliştirme ortamı Netbeans, CD çalışan Linux dağıtımı oan Knoppix, BSD yazı dizisinin 3. bölümü yer alıyordu.

Sayı 31 - İçindekiler:


3 - Linux'ta Tarayıcılar
Sane, Xsane ve Scanlite

Tarayıcılar Linux'ta sane altyapısı ile desteklenmekte. Kullanıcı arabirimi olarak iki programı tanıtıyoruz: Xsane ve Scanlite.

Yazar: Tanju Taşçılar (tanju@enixma.org)



9 - K-3D
Üç boyutlu modelleme

Günümüzün 'gişe yapan' ünlü çizgi-animasyon filimlerinin hazırlandığı sistem olarak Linux'ta sıradan kullanıcıların 3 boyutlu modelleme yapmak için kullanabilecekleri bir program K-3D.

Yazar: Tanju Taşçılar (tanju@enixma.org)




17 - gconf-editor
Gnome'u ayarlıyoruz

Gnome'un sahip olduğu registry benzeri merkezi yapılandırma sistemi üzerinde çalışan gconf-editor Gnome kullanıcılarının başvurabilecekleri önemli bir sistem aracı.

Yazar: Gürkan Gür (gurkan@enixma.org)




19 - vi Editörü
Eskilerden günümüze kalan

Unix ailesinin yetersiz bilgisayar donanımları zamanında geliştirilen ve günümüzde hala bir yapılandırma aracı olarak kullanılan vi editörü yazımızın ilk bölümü.

Yazar: Gökşin Akdeniz (goksin@enixma.org) 



23 - Netbeans 6.5
Java için uygulama geliştirme ortamı

Program geliştiriciler yalnızca bir editör ve konsol ile çalışmazlar. Grafik ortamda geliştiricinin gereksiz yükünü alan bir geliştirme ortamı olarak Netbeans java ile yazılmış gelişmiş bir IDE.

Yazar: Ramazan Utku (racih.19@gmail.com)





27 - Knoppix 6
CD/DVD'den çalışan Linux'ların atası

Diğer işletim sistemlerinin özgür olmamaları nedeniyle hiçbir zaman tam olarak kullanamayacakları CD'den çalışma işlemi yıllardır Linux'ta kullanılıyor. Bunun öncüsü Knoppix'in 6. sürümünü inceliyoruz.

Yazar: Fırat Kutlu (firat@gmail.com)

 
20 - BSD - III
Kurulum

Türkçe kaynak olarak yalnızca eniXma'da yer alan BSD konulu yazı serimizin üçüncüsünü bu ay yer veriyoruz. BSD ile ilgilenenler için iyi bir başvuru kaynağı olacağına inanıyoruz.

Yazar: Gökşin Akdeniz (goksin@enixma.org)




eniXma Mart 2009 - 11.2 MB (tar.gz)





Copyright/Copyleft eniXma 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 www.enixma.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder