12 Kasım 2012 Pazartesi

BSD Magazine Kasım 2012 Sayısı Yayınlandı.

BSD Magazine Kasım 2012 sayısı yayınlandı. Bu sayının kapak konusu olarak "Amazon Bulut Servisinde FreeBSD ile NAT" seçilmiş. Dergi içeriğin ağırlıklı olarak ağ konularına ayrılmış. İlk yazı BSD sistemlerde RJ45 takılabilen kablosuz ağ adaptörleri. Kris Moore freeBSD ve PC-BSD kurulumlarının otomatikleştirilmesi konusunu ele almış. Temel ağ kavramları olan yönlendirme ve güvenlik duvarı konusunu ele alan yazı hem konuyu bilenlere hemde yeni başlayanlara temel kavramlar hakkında bilgi veriyor. Okuyup bilgilerimizi tazelemek için bire bir. Bunu Amazon Web Servisleri üzerinde sanal ağ kurup bunun üzerinde freeBSD NAT için kullanmak isteyenlere yönelik hazırlanmış kılavuz niteliğinde bir yazı izliyor. PostgreSQL veri tabanı sunucusunda indeksleme konusuna bu sayıda da devam ediliyor. FreeBSD ve Apache ile SOLR kullanılarak kurumsal arama motoru yazısı üçüncü bölümü ile yer alıyor.

Kasım 2012 sayısının tam içeriği ise şöyle:

Netgear Universal Wifi Adapter, Andrew Gould

Kablosuz ağ adaptörlerinin hemen hemen tamamı USB olarak sunulur. Bu adaptörleri ise sınırlı bir işletim sistemi desteği olduğu için belirli platformlar dışında kullanılmaz. RJ45 üzerinden takılıp kullanılabilen kablosuz ağ adaptörleri yeni bir donanım olmamakla birlikte piyasada ender olarak bulunur. NETGEAR yeni ürettiği kablosuz ağ adaptörü ile TJ45 üzerinden kablosuz ağ bağlantısı sunuyor. yazıda ürünün BSD işletim sistemleri ile kullanımı yazar tarafından inceleniyor.

FreeBSd ve PC-BSD Kurulumlarını Otomatikleştirmek, Kris Moore

PC-BSD geliştiricisi Krisi Moore, PC-BSD için geliştirmiş olduğu PC-SYSINTALL uygulamasını kullanarak FreeBSD ve PC-BSD kurulumlarını otomatikleştiriyor. Bunun nasıl yapılacağını adım adım anlatan yazıda hem sunucu hem de masaüstü sistem kurulumları ele alınmış. Bu işlem için PXE destekli bir ağ kartının kullanılmasının sorunlu olduğunu anımsatalım.

Temel Ağ Bilgisi, Yönlendirme, Güvenlik Duvarı, Anders Beggren

Bilgisayar ağlarına ilişkin temel bilgilerinizi tazelemek ve konusu BSD/PF açısından öğrenmek isteyenler için hazırlanmış olan yazıda bir BSD işletim sistemi üzerinde PF kullanılarak yönlendirme ve güvenlik duvarı kavramları uygulamalı olarak ele alınıyor.

AWS üzerinde Sanal Özel Bulut Uygulamasında FreeBSD ile NAT, Andrey/vand777

AWS üzerinde sanal özel bulut uygulamaları kurumsal ve bireysel kullanıcılar tarafından da kullanılmaya başlandı. Sanal bir özel bulut kurulabilmesi için ise AWS üzerinde sanal bir ağ ve bu ağa ait bir ağ geçidi ile dışarıya bağlanması gerekiyor. AWS üzerinde bu işlemlerin nasıl gerçekleştirileceğini ele alınıyor. Yazıda hem sanal ağ kurulumunu de hem bu ağ için FreeBSD ile NAT yapılandırması ve uygulamasını ayrıntılı olarak anlatılmış.
 
PostgreSQL'de İndeksler (Bölüm 2)), Luca Ferrari

Bir veri tabanı sunucusu yazılımın önemli özelliklerinden birisi indekslerdir. İndeks, bir veri tabanı sunucusunun performansını doğrudan etkiler. Geçen sayıda yer alana yazıda indekslere ilişkin temel bilgiler ile bazı hesaplara yer verilmişti. Bu sayıda ise indekslerin var olan veri için tanımlanması ve etkinliğinin nasıl ölçüleceği ele alınıyor.

FreeBSD ve Apache Solr İle Kurumsal Arama Motoru (Bölüm 3), Rob Somerville

Kurumsal arama motorları için kurum içi ve kurum dşğı kaynaklarda arama yapabilmesi ve bunları doğru şekilde sıralaması istenir. Arama işlemini PERL veya PHP kodu ile yapabilirsiniz. Ancak bu yeterli değildir. Elde edilen verinin ayrıca işlenmesi ve sınıflandırılması gerekir. Apache Nutch on yıl önce ilk sürümü ile kullanılmaya başladığında 100 milyon sayfayı tarayabiliyordu. Aradan geçen zamanda kendisini kanıtladı. Apache Nutch kullanarak web sayfalarını tarayabilir ve bunları bir MySQL veri tabanı sunucusunda saklayabilirsiniz.

Keyifli okumalar.

Kaynak: http://bsdmag.org/

1 yorum: