12 Kasım 2012 Pazartesi

BSD Magazine Ekim 2012 Sayısı Yayınlandı

BSD Magazine Ekim 2012 sayısı yayınlandı. Bu sayının kapak konusu olarak Ağ Güvenliği ve Denetimi belirlenmiş. Dergi içeriğinde yer alan konular ağ güvenliği ve denetimi konusuna giriş sayılabilir. Bu sayıda ağ trafiğinin denetlenmesinde kullanılan bir yazılım olan Argus, pfSense ve IPSEC ile ağ güvenliğinin sağlanması, Xombrero internet tarayıcısı, Halon tarafından geliştirilen Virtual Security Router, VX ConnectBot ağ güvenliği ve denetimi konusu ile ilgili olan yazılar. Bunların yanında veri tabanları konusunda PostGRESQL ve MySQL yazıları ile FIFO ile UNIX IPC konusu bu sayının yazılarını oluşturuyor.

Ekim 2012 Sayısının tam içeriği ise şöyle:

VX ConnectBot: Telefonlar için OpenSSH İstemcisi, Martin Matuska

BSD/Linux sistem yöneticilerinin temel görevleri arasında sorumlu olduğu sistemleri izlemek ve kontrol etmek gerekir. Bu görev de sıklıkla uzaktan sistem erişmeyi gerektirir. Kurum dışında olduğunuzda bu işlem için bir dizüstü bilgisayar her zaman için kullanışlı olmayabilir. Bu durumda Google tarafından geliştirilen VX ConnectBOt ile cep telefonundan OpenSSH ile bağlanabilirsiniz.

OpenBSD 5.1'e XFCE Kurulumu, Diego Montalvo

OpenBSD üzerinde XFCE kurup kullanmak isteyen kullanıcılar için giriş düzeyinde hazırlanmış olan bu yazıda XFCE kurulumu ele alınıyor.

Xombrero - Yeni bir İnternet Tarayıcısı, Charles Rapenne

xxxterm olarak bilinen tarayıcı adı değiştirilerek Xombrero olarak geliştirilmeye devam ediyor. Özellikler açısından Google Chrome ile olukça benzer olan tarayıcı vi metin editörü benzeri klavye kısa yolları ile kullanılabiliyor. Xombrero'nun dikkat çeken özellikleri bunlar değil. Minimalist bir ara yüze sahip olan, yapılandırması kolaylıkla gerçekleştirilebilen tarayıcı güvenlik özellikleri ile de dikkat çekiyor. GTK2/3 destekleyen ve BSD işletim sistemi ailesinde bazen eski adı bazende yeni adı ile erişilebilen Xombrero'nun kurulumu ve yapılandırılması ele alınmış.

FreeBSD ve Apache Solr İle Kurumsal Arama Motoru (Bölüm 2), Rob Somerville

Önceki sayıda yer alana yazının bu bölümünde veri tabanı sunucusu olarak MySQL kullanılıyor. Benzer araçlar ve teknikler kullanılarak MySQL veri tabanında sorgulama yapılması ele alınıyor.

PostgreSQL'de İndeksler, Luca Ferrari

PostgreSQL veri tabanı sunucusu kullanılabilecek olan indeksler ile bunların mevcut tablolarda nasıl kullanılabileceği ele alınıyor. Yazıda yer verilen örnekler FreeBSD 8.2-RELEASE üzerinde yer alan PostgreSQL veri tabanı kümelemesi üzerinde denemiş. Örnekler yazıda belirtilen github adresinden indirilebilir.

FIFO ile UNIX'te IPC, Paul McMath

UNIX sistemlerde süreçler arası iletişim kurulması için borular kullanılabilir. Ancak bu yöntemin kısıtlaması kullanılan sistem çağrılarının ortak ana süreç üzerinden çoğaltılmasından kaynaklanır. Bunun aşılması için boru yerine FIFO kullanılabilir. Yazıda FIFO kullanılarak süreçler arası iletişimin nasıl kurulacağı anlatılıyor.

Argus ile Ağ Trafiğinin Kayıt Edilmesi, Lars Wittebrood

Ağ trafiğinin kayıt edilip incelenmesi ağ yöneticileri için sıradan bir uygulamadır. Bu işlem içinde çeşitli araçlar kullanılır. Argus bu amaqçla geliştirilmiş bir yazılımdır. Yazıda FreeBSD üzerinde Argus kurulumu ve yapısındaki araçların kullanılması ayrıntılı olarak gerçek örnekler üzerinden anlatılıyor.

pfSense ve IPSEC ile Ağ Güvenliği, Erwin Kooi

Geniş bant internet erişiminin yaygınlaşması ve bilgisayar donanımınındaki gelişmeler ev ağlarını botnet ve virüs vb tehditlerine karşı daha açık hale düşürmektedir. pfSense ile kurulan ve yapılandırılan bir firewall, IPSEC ile uzaktan yönetilebilmektedir. Yazıda örnek bir yapılandırma ve uygulaması ele alınmaktadır.

Halon Virtual Security Router, Eric Geissinger

Halon Virtual Security Router, hem ticari hem de kişisel kullanım için hazırlanmıştır. Sitesinden indirip doğrudan sanal veya donanım üzerine kurularak kullanabilmektedir. Yapılandırması ve yönetiminin ele alındığı yazıda uygulama gerçek bir kurulum esas alınarak örnek üzerinden anlatılıyor.

Keyifli okumalar.

Kaynak: http://bsdmag.org/

1 yorum: