19 Mayıs 2012 Cumartesi

PC-BSD Yerelleştirme Çalışmalarına Katkıda Bulunabilirsiniz.

PC-BSD gelecek sürümü olan PC_BSD 9.1 sürümünün yayınlanma tarihi kesinlik kazanmamakla birlikte 2012 sonbaharında yayınlanması planlanıyor. Bu günlerde 9-STABLE üzerinde hazırlanan test sürümleri yayınlanmaya başladı. Test sürümlerini indirip bir bilgisayarda veya sanal makine üzerinde kurup deneyecek olursanız Türkçe desteğinin tam olmadığını görebilirsiniz. 

Deneme sürümlerinin yayınlanma tarihlerini izlememe rağmen programımdaki bazı değişiklikler nedeni ile yerelleştirme çalışmalarına ara vermek durumunda kaldım. Dolayısıyla da en son yayınlanan 9-STABLE-20120505 snapshot ile önceki sürümde Türkçe desteğinin eksik olduğunu görebilirsiniz. PC-BSD ait olan po yerelleştirme dosyalarının bugün itbari ile Türkçe'ye çevrilmesi de tamamlandı. Çeviriler pootle.pcbsd.org üzerinden yapıldığı için Türkçe çeviri çalışmalarının durumunu kolaylıkla izleyebilirsiniz. Warden.po dosyasında 5 satırın çevirisinin yapılmadığını görebilirsiniz. En son test sürümlerinin hazırlanmasında kullanılan dil dosyalarının hazırlanmasında karşılaşılan bir hata nedeni ile söz konusu satırlar fazladan eklenmiş. Bu satırların kaldırılması için gereken bildirimi yaptığım için bu fazla satırlar yakında kaldırılacaktır. Yerelleştirme çalışmaları eski çeviri dosyaları üzerinden devam ettiği için bazı çevirilerde hatalar olabilir. Bu nedenle Sonraki test sürümü hazırlanana dek çevirisi yapılmış olan dosyaların kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer zamanınız varsa, yabancı dil, BSD/UNIX daha doğrusu PC-BSD bilginize güveniyorsanız yapılan çevirileri kontrol ederek bulduğunuz hataları düzeltmeniz veya tarafıma bildirmeniz geliştirme sürecinde önemli bir yardım olacaktır.

Çorbada sizin de tuzunuz olsun. ;)

2 yorum:

  1. Merhaba

    Bsd ve türevlerinde backdoor olduğu idda ediliyor. Bu konuda ben sizin görüşünüzü öğrenebilirmiyim ? :) Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İddia ortaya atıldığında yapılan inceleme sadece gözden kaçan hataları bulunmasını sağladı. Arka kapı ise bulunamadı. Öeta yandan sistemde yer alan tüm bileşenlerin kaynak kodları herkesin erişimine açık. İsteyen kullanmaya başlamadan önce kontrol edebilir.

      Sil