15 Aralık 2011 Perşembe

BSD Magazine Aralık 2011 Duyuruldu

BSD Magazine Aralık 2011 sayısı yayınlandı. Aralık 2011 geçmiş sayılar ile karşılaştırıldığında FreeBSD ağırlıklı içeriğe sahip. OpenBSD kullanıcılarına yönelik olarak sistem yönetimi konusunda iki yazı yer alıyor. Bunlara ek olarak FreeBSD, OpenBSD, NetBSD ve DragonflyBSD de kullandığımız sistem güvenlik düzeylerinin işleyişini ve kullanımını anlatan bir yazı da güvenlik konusu ile ilgilenen kullanıcıların ilgisini çekecektir.

Aralık 2011 sayısının tam içeriği ise şöyle:



Google Code-In ve FreeBSD, Benedict Reuschling

Google Code-In Google tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan ve 2012 Ocak yaında sone erecek olan, ortaöğretim ve önlisans öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmış bir program. Google Summer of Code programında olduğu gibi öğrenciler açık kaynak kodlu yazılım projelerine katılıyorlar. FreeBSD Code-IN programında yer alarak öğrencilerin FreeBSD tabanlı projelerde görev almasına katkıda bulunuyor.

MAC ÜZerinde PC-BSD Kurulumu, Kris Moore

PC-BSD 9.0-RC1 sürümü ile MAC üzerinde PC-BSD kurup kullanabiliyoruz. Bunu yapabilmek için BootCamp ile disk bölümü oluşturup kurulumu buraya yapmak ve ardından da gerekli düzenlemeleri yaparak MAC sistemi PC-BSD ve MAC OS X ile dual-boot kullanbilirsiniz.

Sysmerge(8) ile Yapılandırma Dosyalarınızı Güncelleştirmek, Antione Jacoutot

Sistem terfilerinde var olan yapılandırma dosyalarının yeni sisteme geçişlerde ya yama dosyaları ile ya da sistem yöneticisi tarafından elle düzenlenmerek güncellenmesi gerekirdi. FreeBSD'de bu işlemler mergemaster(8) ile yapıla gelmektedir. mergemaster(8) hem yamaları hem de sistem yöneticisinin katılımını sağlar. OpenBSD'de bu iş için uygun bir araç bulunmadığı için mergemaster(8) esinlenerek hazırlanan sysmerge(8) kullanılmaktadır.

Çekirdek Derleme, Paul Ammann

FreeBSD'de çekirdek derlemek bir yapılandırma dosyasını düzenleyerek bir kaç komutun çalıştırılması ile yapılabilir. Ancak bu işlemlerin yapılması basit gibi görünsede başarılı bir şekilde çekirdek derlemek için bazı noktalara dikkat edilmesi gereklidir.

OpenBSD 5.0: PHP,Cacti ve Symon, Toby Richards

Ekim 2011 sayısında yazar, OpenBSD üzerinde Nginx, MySQL ve PHP (ONMP) kurulumunu ele almıştı. Bu yazıda ise OpenBSD üzerinde bir Cacti sunucsu kurup sistemi Symon ile nasıl gözlemleyeceğinizi anlatıyor.

Log Dosyalarından Aradığınızı Bulmak, Robert Fekete

Syslog-ng, syslog'un yeni nesil uygulamasıdır. Bir çok sistemde yayagın olarak kullanılmasına rağmen bir çok özelliği bilinmez. Bu pek bilinmeyen özellikleri kullanarak ile sisteme ilişkin yararlı bilgiler edinebiliriz.  

FreeBSD Sisteme Yetkisiz Erişim - 1, Rob Somerville

BSD işletim sistemleri diğer işletim sistemleri ile karşılaştırıldığında daha güvenli oldukları görülür. Ancak sitemler her zaman için saldırılara, yetkisiz erişimlere vb karşı karşıyadır. Rob Somerville, en kötüsünün gerçekleşmesi olaslığına karşılık alınacak yöntemleri ele aldığı yazı dizisinin ilk bölümünü sunuyor.   

Güvenlik Düzeyleri ile BSD Güvenliğini Arttırmak, Michael Shirk 

BSD sistemlerde güvenliği arttırmak için kullanılabilecek araçlardan birisi de güvenlik düzeyleridir. OpenBSD, FreeBSD, NetBSD ve FreeBSD'de güvenlik düzeyleri yanı mantıkla ama farklı şekilde çalışır. Bu yazıda bu farklar dikkate alınarak sistemin güvenliğinin nasıl arttırılacağı ele alınıyor.   

FreeBSD Vakfı'ndan Haberler, Dru Lavigne

FreeBSD Vakfı, kar amacı gütmeyen, FreeBSD ile ilgili olan projelerin finansmanı, yasal düzeyde temsil edilmesi, BSD etkinliklerinin düzenlenmesi ile katılımcılara destek verilmesi gibi bir çok konuda çalışmalar yürütmektedir. Dru Lavigne, FreeBSD Vakfı'nın 2011 yılı çalışmaları hakkında bilgiler veriyor. Keyifli okumalar.

Kaynak: http://bsdmag.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder