13 Ekim 2011 Perşembe

Dennis M. Ritchie 1941-2011

Dennis Ritchie, bir çoğumuz için C dili ve UNIX'i yaratan ekibin üyesi olarak bilinir. Bunların yanında buraya yazarak sığdıramayacağım kadar çok yeniliğin ve gelişmenin de sahibidir. Geçtiğimiz günlerde 8 – 9 Ekim gecesi tanı konulmayan hastalığı onu aramızdan ayırdı. Yaşamı boyunca önemli başarılara imza attı.

Dennis Ritchie, çalışmaları içerisinde UNIX ve C yazılım mühendisliği prensiplerinin şekillenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu prensipler bugün halen geçerlidir. Eserlerinin başarısı günümüzdeki bir çok işletim sistemini ve programlama dilinin önünü açmıştır. Bunlar arasında BSD ve Linux, C/C++, Java ve diğer bir çok dili sayabiliriz. Bell Laboratuvarlarındaki kişisel sayfası eserlerinin ve başarılarının çok az bir kısmına yer veriyor. Eserleri ve başarıları unutulmayacak olan Dennis Ritchie'nin yokluğunu hep hissedeceğiz. Kendisini anmak için Brian Kernighan birlikte yazdığı C kitabının ilk sayfalarında yer alan “Merhaba Dünya” programı en iyi bilinen programına aşağıda yer veriyorum.

#include<stdio.h>

main()
{
printf(“Hello world\n”);
}


Hakkında yazılan bir çok yazı içerisinde OpenBSD misc listesinde ki mesajında Donald Reichert'de buna atıfta bulunarak söylenebilecek olan en iyi son sözleri söylemiş: 

"Hoşçakal baba"

#include <stdio.h>

int main()
{
printf("goodbye, dad\n");
return 0;
}

Başımız sağolsun...

1 yorum:

  1. Allah rahmet eylesin. Değerli bir insandı. Unutulmayacağına eminim çünkü arkasında çok önemli eserler bıraktı.

    YanıtlaSil