3 Ağustos 2011 Çarşamba

BSD Magazine Ağustos 2011

BSD Magazine Ağustos 2011 sayısı yayınlandı. Bu sayının kapak konusu olarak BSD ve Bellek Dosya Sistemleri – Memory Dile Systems seçilmiş. Martin Matuska ve Juraj Sipos kapak konusunu ele alan iki yazı ile yer alıyorlar. FreeNAS 8 yapılandırması ve kullanımı Dru Lavigne tarafından kaleme alınmış. Rob Somerville coğrafi bilgi sistemleri uygulamaları konusunda yeni bir yazısı ile karşımızda. Paul Amman'da IPv6 uygulaması sırasında dikket edilmesi gereken önemli noktalara ve olası güvenlik zayıflıklarına dikkat çekiyor. Antoine Jacoutot OpenBSD'e GNOME3 aktarılması çalışmaları konusunda bilgi veriyor. Jim Brown bu sayıda IT Sertifikaları konusunu işleyen yazılarının üçüncüsü ile dergide yer almış.


Ağustos 2011 Sayısının tam içeriği ise şöyle:


FreeNAS 8.0.1'e Başlangıç, Dru Lavigne

Dru Lavigne, iXsystems tarafından geliştirilmekte olan FreeNAS 8.0.1 sistemini tanıtıyor. FreeNAS ile gelen paylaşım servisleri, RAID yapılandırması ve kullanıcı hesapları ile erişim yetkilerinin yapılandırarak tipik bir NAS yapılandırmasını FreeNAS 8.0.1 üzerinde uygulamalı olarak gösteriyor.

pbulk ile BSD 'App Store': Dragonfly BSD ile pksrc İle Kurulum Otomasyonu, Justin C. Sherrill

Şirketlerin kendi platformları için sundukları hazır uygulamaları tanımlamak için kullanılan 'App Store' kavramı açık kaynak dünyası için yeni bir kavram değildir. BSD kullanıcıları için FreeBSD ve OpenBSD için ports ve NetBSD için pkgsrc uzun yıllardır bu görevi yerine getirmektedir. Dragonfly BSD üzerinde pkgsrc ile yazılımların sonradan kurulmak üzere hazırlanıp depolanmasını sağlayan pbulk örnekler ile ele alınıyor.

FreeBSD Sistem Yöneticilerinin İsviçre Çakısı:mfsBSD, Martin Matuska

mfsBSD ile ağ, sabit disk, optik sürücüler veya USB belleklerden dosyaları bellek dosya sistemine aktarıp, mfsroot dosya sistemini kullanan tam donanımlı FreeBSD sistemler hazırlayabilirsiniz.

FreeBSD'de Bellek Dosya Sistemi Nasıl Oluşturulur?, Juraj Sipos

FreeBSD sisteminiz başlatıldıktan sonra MFS ile tanımladığınız dizindeki dosyalarınız mfs aktarılır ve buradan okunur, yazılır ve çalıştırılır. Özellikle de disk kaynaklı dar boğazları bu şekilde aşabilirsiniz. Bu yazıda mfs dosya sistemini nasıl oluşturup kullanabileceğiniz anlatılıyor.

QGIS ile Harita Verilerini İşlemek, Rob Somerville

Önceki yazılarda Geoserver ve PostGIS ile yapılandırılan sistem üzerinde harita verilerinin işlenmesi ve düzenlenmesi ele alınıyor.

IPv6: Dikkat Edilecek Noktalar, Paul T. Amman

IPv6 uzun soluklu olması ve Ipv4 ile yazşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için geliştirilmiştir. IPv6 geçişini planlarken bazı noktalara dikkat edilmesi geçiş sonrası yaşanacak olası problemleri ve güvenlik zayıflıklarını ortadan kaldıracaktır. Bu yazıda bu olası sorunların nasıl önleneceği ayrıntılı olarak ele alınmış.

Hobbit Puffy: GNOME3, OpenBSD'e Nasıl Aktarılır?, Antoine Jacoutot

bilişim teknolojileri alanında çok iyi(!) bilinen isimlerden olan Leonard Pettering geçtiğimiz günlerde yaptığı çağrı ile GNOME3'ün systemd kullanarak Linux tabanlı bir işletim sistemi olması yönündeki çağrısının ardından yaygın olarak kullanılan GNOME masaüstünün BSD platformuna özellikle de OpenBSD nasıl aktarılacağını Antoine Jacoutot masaya yatırıyor.

Açık Kaynak Sertifika Programı Geliştirmek ve Yürütmek - III, Jim Brown

Bir sertifikasyon programı yürütmek için gereken süreci inceleyen yazı dizisinin bu bölümünde sertifikasyon programının arka planında yer alan teknolojiler ele alınıyor.

Keyifli okumalar.

Kaynak: http://bsdmag.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder