4 Temmuz 2011 Pazartesi

BSD Magazine Temmuz 2011

BSD Magazine Temmuz 2011 sayısı yayınlandı. Bu sayının kapak konusu olarak BSD ve Güvenlik seçilmiş. Dergide yer verilen konulardan bazıları önceki sayıdaki yazının devamı iken, yeniyazıların konuları sistem yönetimi, dosya sistemleri, PCBSD gelecek sürümü, Sunucu uygulamları ve performans iyileştirme yöntemlerinden oluşuyor.


Temmuz 2011 Sayısının tam içeriği ise şöyle:


Geniş Ölçekte FreeBSD, Josh Paetzel

Josh Paetzel'den birden çok sistemi yönetmek için kullanılan araçlardan bazılarına değinen bir yazı. Bu yazıfda adı geçen araçları ayrıntılı olarak incelnmesi yer almıyor ama konuyla başlangıç niteliği taşıyor. Josh Paetzel gelecek sayıda bu araçlara ayrıntılı olarak yer verecek.

DragonflyBSD: Hammer Dosya Sistemi Deduplication-Tekilleştirme, Justin C. Sherrill

Depolama çözümleri pazarında fiyat ve performans oranı önemli bir ölçüdür ama aynı zamanda sunulan çözümler ve araçlarda fiyata doğrudan etki eder. DragonflyBSD standart dosya sistemi Hammer ile ticari üzürünlerde sunulan tekilleştirme özelliğini kullanabilirsiz.

PC-BSD'in Kontrol Paneli, Dru Lavigne

PC-BSD 9.0 ile kullanılmaya başlanacak olan PC-BSD KOntrol Panel'inin yeni sürümü hakkında bilgi veriliyor. Denemek isteyen kullanıcılar için de nasıl indirilip kurulabileceğine yer verilmiş.

FreeBSD Üzerinde POSTGIS Coğrafi Bilgi Sistemi, Rob Somerville

Önceki sayıda yer verilen coğrafi bilgi sistemi kurulumu konusunun devamı. Bu bölümde ise çalışır durumda olan CBS sistemi POSTGIS dönüştürülüyor.

Collectd - Systems Statistics Collection Daemon, Bill Harris

Sistem yöneticilerinin günlük işlerinin bir parçası olan sistemleri izlemeyip ve gerekli düzenlemeleri yapmasını sağlayan araçlardan biri olan collectd daemon tanıtılıyor.

Web Servislerinin Yüksek Ölçeklenebilirliği için Memcached, Diego Montalvo

Web servislerinin ölçeklenebiliğini sağlayan çeşitli teknolojiler kullanılır. memcached teknolojisi arkaplandaki sunuculardan çekilen veriyi bellekten aktararak sunucular üzerindeki yükü azaltıyor. Bu yazıda mamcached kurulumu ve yapılandırılması ele alınıyor.

LDAP ile OpenBSD sistemlerde Kullanıcılarının Tanımlanması ve Yetkilendirilmesi, Antoine Jacoutot

OpenBSD sistemlerde LDAP kurulumu, yapılandırıoması ve OpeNBSD özel bazı araçların LDAP yapılandırılmasınde kullanılması örnekleri ile ele alınıyor.

BSD Üzerinde Snorby ile Yetkisiz Girişlerin Önlenmesi, Michael Shirk

Sistemlere yetkisiz girişlerin önlenmesi için geliştirilmiş bir ok araç vardır. Bunlardan bazıları örneğin BASE ve Sguil gibi yaygın olarak bilinir. Bu yazıda OpenBSD ve FreeBSD üzerinde kurup kullanılabin bir diğer araç olan Snorby ayrıntılı olarak ele alınıyor.

FreeBSD'de Disk Şifreleme, Matthieu Bouthors

Dizüsütü bilgisayarlar taşınabilirliği nedeni ile bir çok kullanıcı tarafından tercih edilir. Öte yandan da kolaylıkla çalınabilir ve içerisindeki bilgiler yetkisiz kişilerin eline geçebilir. Bunun önüne geçebilmek için disk üzerindeki dosya sistemi şifrelenir. Bu yazıda FreeBSD üzerinde GELI kullanılarak sabit disk şifreleme yöntemi ele alınıyor.

Açık Kaynak Sertifika Programı Geliştirmek ve Yürütmek - II, Jim Brown

Bir Sertifikasyon programı yürütmek için gereken süreci inceleyen yaız dizisinin bu bölümünde sertifikasyon programının tüzel kişiliğinin oluşturulması ele alınıyor.

EuroBSDcon Röportajı: Paul Shekenveld, BSDmag Ekibi

BSDcan, AsiaBSDcon ve EuroBSDcon katılımcılarında olan ama aynı zamanda EuroBSDcon 2011 düzenleme komitesi üyesi olan Paul Shekenveld ile önümüzdeki European BSD konferansı üzerine gerçekleştirilen röportaj.


Keyifli okumalar.

Kaynak: http://bsdmag.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder