5 Kasım 2010 Cuma

PC-BSD 9.0 Snapshot Duyuruldu


Kris Moore, 4 Kasım 2010 tarihinde[1] PC-BSD gelecek sürümü olan 9.0 için ilk snapshot duyurusunu yaptı. Halen geliştirilme aşamasında olan 9.0 sürümü kararlı sürümde yer alması planlanan tüm özellikleri ve yenilikleri barındırmıyor ama gelecek 9.0 sürümü hakkında önemli ip uçları barındırıyor. PC-BSD 9.0 Snapshots kurup tüm  yenilikleri ile kurup denemek istiyorsanız yaklaşık olarak 20 GB disk alanı gerekiyor.

Kurulum ve Sonrasında meta-pkgs Seçimi
Önceki PC-BSD sürümlerinde masaüstü olarak KDE kullanılıyordu. 9.0 Sürümü ile KDE4 dışında XFCE4, Gnome2, LXDE varsayılan olarak veya diğer masaüsütüleri ve pencere yöneticileri ile birlikte kullanılabiliyor. Kurulum sırasında seçim yapmazsanız KDE4 standart olarak kurulurken daha sonra System Manager kullanılarak adı geçen pencere yöneticileri ve masaüstlerini yükleyebilirsiniz. Meta-pkg paketleri şimdilik sınırlı sayıda.
PC-BSD Kontrol Paneli

Geçmiş sürümlerde PC-BSD yapılandırma araçları KDE3 ve KDE4 yapılandırma araçları ile bütünleşik olarak çalışacak şekilde geliştirilmişti. Yeni meta-pkg ile bu durumda PC-BSD kendisine özgü olan yapılandırma araçlarına ait olan arayüzler KDE'den bağımsız olarak Kumanda Paneli-Control Panel altında yer alacak. Kumanda paneli ile yazılım, ağ ayarları ile güvenlik duvarı yapılandırması buradan gerçekleştirilecek.

PBI 9.0

PBI – Push Button Installer, 9.0 ve sonrası için yeniden tasarlanıp yazıldı. Böylelikle PBI paketlerini kullanmak için grafik arayüze gerek kalmadan komut satırından PBI paketleri, kurup, güncellemek olanaklı olacak. Halen 9.0 ait olan PBI paketleri resmi olarak duyurulmadığı için 64bit ve 32 bit olarak indirilip denenebilir. [2]

PBI paketlerini masaüstü ortamında kurmak için üzerine çift tıklanması yeterli. Yeni özelliklerini denemek isteyen kullanıcılar /usr/local/sbin/pbi_* scripts. Dosyalarına göz atabilir. Ayrıca kılavuz sayfaları da hazır olduğundan yeni özelliklerini okuyabilirsiniz.

Nvidia Uyarısı

Snapshot ile gelen Nvidia sürücüleri 8.x sürümlerine ait olduğu için kurulum sonrasında kullanırken sorun olabiliyor. Bu nedenle Sürücü olarak nv veya vesa tercih edilmesi olası sürücü sorunlarını ortadan kaldırıyor.

Hata Bildirimleri

Pc-BSD 9.0 sürümü, FreeBSD 9-Current üzerinden geliştirilmekte olduğu için bulunacak olan hatalar FreeBSD geliştiricilerine bildirilerek giderilmesini sağlayabilirsiniz. Meta-pkg ile ilgili belirlenen hatlar doğrudan PC-BSD Testing E-posta Listesine[3] veya PC-BSD forumlarına[4] bildirilmelidir.

PC-BSD 9.0 Snapshots ISO Dosyaları

Iso dosyalarını doğrudan ftp sunucusundan[5] indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder