2 Mayıs 2011 Pazartesi

BSDinstall

FreeBSD kurulum ve yapılandırma uygulaması olan sysinstall(8) yerine PC-BSD kurulum uygulaması olan PC-Sysinstall kullanılması benimsenmişti. Ancak PC-Sysinstall yeterli olmadığı ileri sürülmüş ve eleştirilmişti. Daha sonra metin tabanlı bir kurulum uygulaması olan bsdinstall projesi geliştirilmişti. Bsdinstall ile PC-Sysinstall'ın birleştirilmesi yeni bir kurulum uygulaması olarak FreeBSD 9.0 ile kullanılmaya başlanmasına karar verilmişti. Nathan Whitehorn tarafından geliştirilen ve metin tabanlı bir arayüz ile gelen bsdinstall, PC-BSD ekibinin hazırladığı kurulum uygulamasını arka planda kullanıyor. Bsdinstall resmen kurulum uygulaması olsa da, henüz FreeBSD-9.0 snapshot CD/DVD yer almadığı için Nathan Whitehorn kişisel alanında yer alan FreeBSD-current bir diğer deyişle FreeBSD 9.0 kullanarak hazırladığı bsdinstall test sürümlerini incelemek kullanabilirsiniz.


Aşağıda yer verilen ekran görüntüleri Virtualbox-OSE kullanılarak alınmıştır. Nathan Whitehorn hazırladığı FreeBSD-current kullanarak ahzırladığı release.iso dosyası bzip2 ile sıkıştırılmış olarak sunuluyor. Dosyayı açtıktan sonra 600MB büyüklüğündeki iso dosyasını kurulumu denemek için kullanabilirsiniz.


Sistemi release.iso ile başlattığınızda kurulum uygulaması çalışan CD, kurulum uygulaması veya kabuk arasında seçim yapmanızı soruyor. Kurulum seçimi ile devam ediyorum.


Kurulumun ilk aşaması klavye türünün seçilmesi. Klavye listesinde Türkçe Q bulunuyor.


Klavyeyi seçtikten sonra sisteminizi tanımlayacak olan isimi tanımıyoruz. Bu aşamanın ardından kurulumda kullanılacak olan bileşenleri seçerek devam ediyoruz.


Kurulum bileşenlerinin seçilmesinin ardından disk bölümlemesi aşaması geliyor. Diski bölümlerken kendiniz -manual- bölümleyebilirsiniz veya ön tanımlı olarak gelen bölümleme -guided- seçeneğini kullanabilirsiniz. her iki seçenekte de diskin tamamını veya bir bölünü kullanabilme seçenekleri var. Ön tanımlı bölümleme aşamasında GPT kullanılarak disk bölümleniyor. Açılış için kullanılmak üzere 64K bir açılış bölümü oluşturulup geri kalan disk alanı takas ve / olmak üzere bölünüyor. Bu bölümlemenin olumsuz yanı tüm dosyaların tek bir bölümde toplanmış olması. Herhangi bir şekilde /tmp ve /usr/home dizinlerinin / bölümünü doldurma riskine karşı bir önlem alınmamış oluyor. Standart olarak takas alanı da 512MB ile sınırlı. Eğer isterseniz bu bölümlemede bir disk bölünü seçip boyutunu azaltarak takas için daha fazla alan ayırabilirsiniz.





Elle bölümleme yaparsanız bölümleme seçenekleri konusunda daha çok seçeneğiniz oluyor. GPT ile bölümleme halen öncelikli olarak sunuluyor ama disk bölümlerini istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Şimdilik kurulumda dosya sistemi seçenekleri UFS, UFS+S, UFS+SJ ile sınırlı.



Disk bölümlemenin ardından seçilen bileşenler diske kopyalanıp bir sonraki adıma geçiliyor. Bu aşamada root şifresi belirlenip ardından ağ donanımınızı yapılandırmanız isteniyor. Sanal makine üzerinde kurulum yaptığım için ağ kartını DHCP ile yapılandırıp devam ediyorum.





Ağ donanımı yapılandırmasının ardından açılışta başlatılacak olan servislerin seçilmesi gerekiyor. Test CD içerisinde ntpd, moused, acpi ve sshd seçenekleri yer alıyor.


Bunun ardından zaman sistemdeki donanım saatinin yapılandırılması ve zaman dilimi seçiminin ardınan root şifresini de belirleyerek normal kullanıcı hesabının yapılandırılması aşamasına geliniyor. Bu aşama herhangi bir arayüz kullanmadan doğrudan adduser(8) ile gerçekleştiriliyor.

Kullanıcı hesabını oluşturduktan sonra kurulum uygulamasının son aşamasına geliyoruz. Son aşama gerçekleşen işlemlerin bir menü olarak sunulduğu bir arayüz. Exit seçerek kurulumu bitiriliyor ve sistem yeniden başlatılıyor.

BSDinstall ile PC-Sysinstall birleşmesi ile sysinstall(8) sınırlamalarını aşılmış oluyor. FreeBSD 9.0 ile gelecek olan BSDinstall, temel FreeBSD kurulum ve yapılandırmasını oldukça kolaylaştırmış olacak.

1 yorum:

  1. Blog yazını okudum. İnceleme güzel olmuş teşekkürler. Bir konuda da bilgi vereyim. Neden konsol uygulaması gibi görünüyor diye merak edenleriniz olabilir. bsdinstall projesine daha sıcak bakılmasının bir sebebi de seri port üzerinden kuruluma olanak tanımasıdır. Şaşıranlar olabilir ama günümüzde hala seri port üzerinden bağlantı kurup kurulum yapılan sunucu sistemleri var. Bu bağlantılarda GUI arabirimli programların kullanılamadığını okuduğumu hatırlıyorum. Bu nedenle bsdinstall terminalde sorunsuz çalışacak şekilde geliştirilmeye devam ediyor.

    YanıtlaSil